Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.06.2024. 18:00

AI alati 

Maja Menićanin o primjeni AI alata u financijama

AI platforme kod donošenja investicijskih odluka mogu eliminirati ljudske emocije i donositi racionalnije odluke.

Maja Menićanin o primjeni AI alata u financijama

Product Manager aplikacije Genius by InterCapital, Maja Menićanin, govorila nam je o važnosti primjene umjetne inteligencije u svijetu financija.

VIDI: U zadnje vrijeme se pojavio niz AI platformi za automatsko donošenje odluka o kupnji i prodaji dionica i dobara. Na koji način te platforme funkcioniraju?

Maja Menićanin: AI platforme za automatsko donošenje odluka o kupnji i prodaji dionica i dobara koriste napredne algoritme i tehnike strojnog učenja kako bi analizirale velike količine podataka iz različitih izvora, poput tržišnih pokazatelja, financijskih izvještaja, vijesti i društvenih medija. Osim spomenutog, mogu analizirati tržišne trendove, promjene cijena dionica, pa čak i performans ključnih investicija. Na temelju tih analiza, platforme generiraju signale ili preporuke o kupnji ili prodaji određenih dionica ili dobara.

Drugi način korištenja AI-a kod takvih platformi, odnosno, aplikacija može biti u user experience segmentu na način da na jednostavan način „nauči“ dovoljno podataka o korisniku kako bi mu dala bolji investicijski savjet, jer je nekad pogrešno postaviti pitanje: „Kako mogu zaraditi, primjerice, 10%?“, te je bolje početi od sebe i pitati se: „Koja je najbolja investicija i strategija za mene?“  

VIDI: Što ih čini potencijalno boljom opcijom od ručnog, odnosno ljudskog donošenja odluka pri kupnji, odnosno prodaji dionica i dobara na tržištu?

Maja Menićanin: Prije svega, čovjek kao investitor nikad nije u potpunosti objektivan, te u donošenje odluka integrira neka svoja uvjerenja. Budući da AI platforme kod donošenja investicijskih odluka mogu eliminirati ljudske emocije, potencijalno mogu donositi racionalnije odluke, pa njihova objektivnost može biti velika prednost.

Ostale prednosti korištenja AI platformi mogu biti u brzini, preciznosti i sposobnosti analize ogromnih količina podataka u stvarnom vremenu. Ove platforme mogu otkriti uzorke i trendove koji bi mogli biti izvan dosega ljudskog analitičara.

VIDI: Postoje li negativne strane korištenja AI-a u te svrhe za krajnjeg korisnika, po vašem mišljenju?

Maja Menićanin: Postoje potencijalno negativne strane korištenja isključivo AI-a u kod donošenja financijskih odluka. Na primjer, postoji rizik od prevelike ovisnosti o tehnologiji. Ona može rezultirati nepredviđenim posljedicama ako algoritmi pogrešno interpretiraju podatke ili nisu adekvatno kalibrirani. Stoga su bitni kvalitetni izvori informacija za donošenje odluka. Također, moguće je da AI platforme pogrešno identificiraju uzorke ili donose odluke na temelju nepotpunih ili netočnih informacija. Osim toga trgovanje i investiranje ne mora uvijek biti predvidljivo i racionalno, jer očekivanja i glasine mogu imati utjecaj na kretanje tržišta kao što to imaju i stvarne vijesti.  Naposljetku, učenik može biti dobar koliko je kvalitetna knjiga iz koje uči. ?

VIDI: Hoće li takve platforme utjecati na tržište rada u svijetu financija i ako hoće, što vi mislite na koji način?

Maja Menićanin: AI i algoritamski modeli već danas utječu na tržište rada u svijetu financija, na način da dolazi do promjene u određenim vještinama/skilovima koje se očekuju kod djelatnika u financijskoj industriji. Nastavno na trendove mogla bi porasti potražnja za stručnjacima za podatkovnu analizu i razvoj AI algoritama dok bi se potreba za tradicionalnim poslovima u financijskom sektoru, poput analitičara ili brokera, mogla smanjiti. Međutim, isto tako, ljudska ekspertiza i nadzor i dalje će biti potrebni za interpretaciju rezultata AI platformi, kao i za prilagodbu strategija u skladu s promjenama na tržištu. Stoga, umjesto zamjene, više bi se moglo raditi o integraciji AI tehnologije u postojeće procese rada.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Maja Menićanin
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->