Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.06.2024. 12:46

AI alati 

Filip Philatz Filković o AI alatima za video produkciju

Prema hrvatskom redatelju, AI alati će definitivno imati utjecaj na tržište rada u video produkciji i bližim granama.

Filip Philatz Filković o AI alatima za video produkciju

Hrvatski redatelj Filip Filković, poznat i po nadimku Philatz, naveo nam je nekoliko zanimljivih alata potpomognutih umjetnom inteligencijom. U našem razgovoru, osvrnuo se i na utjecaj AI-a u video produkciji i još mnogo toga.

VIDI: Što mislite o AI alatima za generiranje i uređivanje video sadržaja te koristite li koji?

Filip Philatz Filković: Ti alati nude inovativne mogućnosti koje mogu znatno povećati produktivnost, kreativnost i efikasnost u kreiranju video sadržaja. Njihova primjena varira od automatskog generiranja video sadržaja na temelju teksta do naprednog editiranja postojećih snimaka, što uključuje promjene u scenografiji, osvjetljenju, pa čak i manipulaciju likovima u videozapisima. Koristim RunwayMLPika.art i Soru (u OpenAI Red Team obliku). Koristim te alate kako bi testirao granice što je sve moguće generirati.

VIDI: Danas postoji niz takvih alata na tržištu. Možete li neki izdvojiti kao najbolji i zašto?

Filip Philatz Filković: Teško je izdvojiti jedan kao najbolji jer njihova primjena ovisi o specifičnim potrebama. Na primjer, Adobe Premiere Pro i After Effects često se koriste za profesionalno uređivanje video sadržaja i imaju razne AI opcije, kao što su automatsko transkriptiranje govora i selektivno uređivanje. DaVinci Resolve je još jedan snažan alat koji koristi AI za poboljšanje kvalitete slike i automatsko grejdanje slike. Alati poput RunwayML i Descript nude inovativne AI funkcionalnosti za kreiranje i uređivanje video sadržaja na načine koji su prije bili nezamislivi.

VIDI: Postoje li kvalitetne alternative tom alatu koji ste izdvojili kao najbolji?

Filip Philatz Filković: Postoje brojne kvalitetne alternative koje se mogu koristiti ovisno o specifičnim potrebama projekta. Na primjer, za korisnike koji se fokusiraju na generiranje video sadržaja iz teksta, alati kao što je Synthesia mogu biti korisni za stvaranje realističnih video zapisa s AI generiranim avatarima.

VIDI: Hoće li ti AI alati utjecati na tržište rada u video produkciji, filmskoj i TV industriji ili marketingu? Ako hoće, što vi mislite na koji način?

Filip Philatz Filković: AI alati će definitivno imati utjecaj na tržište rada u video produkciji i bližim granama. Po meni, ti alati mogu povećati efikasnost procesa produkcije, smanjiti troškove i omogućiti kreatorima sadržaja da eksperimentiraju s novim kreativnim idejama koje možda nisu bile izvedive zbog ograničenja u budžetu ili tehnologiji. Međutim, ovo također znači da će se vještine tražene na tržištu rada potencijalno promijeniti, s većim naglaskom na digitalnoj pismenosti i sposobnosti upravljanja AI alatima. Samo zato što držite kist u ruci, ne znači da ste umjetnik koji može naslikati umjetničko djelo izvanredne kvalitete, visoke umjetničke vrijednosti i značaja. Stoga, kao i u svakoj grani bilo koje industrije, samo zato što je nešto sada "lakše" za napraviti ili generirati, ne znači da će svi odjednom postati eksperti na tim poljima. Da bi postali zaista master u nekom području, bitno je predznanje, edukacija, znanje, iskustvo i strast. Rijetko kada ljudi imaju sve te parametre zajedno - zato imamo toliko kič ai radova koji se objavljuju.

VIDI: Imaju li ti AI alati uopće budućnost u komercijalnoj upotrebi s obzirom na velike probleme s autorskim pravima koji prate razne AI alate?

Filip Philatz Filković: Autorska prava predstavljaju značajan izazov - ali kako tehnologija napreduje, zakonodavstvo i industrijski standardi morat će se prilagoditi kako bi se riješila pitanja kao što su vlasništvo nad AI generiranim sadržajem i korištenje zaštićenog materijala za treniranje AI modela. Unatoč tim izazovima, potencijal AI alata za transformaciju industrije je ogroman, te se očekuje da će njihova upotreba nastaviti rasti, pod uvjetom da se pronađu rješenja za te pravne i etičke dileme (što se može regulirati vrlo jednostavno, ili vrlo kompleksno, ovisno o tržištu i razumijevanju što zapravo AI sintetički stvoren sadržaj uistinu jest).

Vezani sadržaji
Ključne riječi AI alati
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->