Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.05.2020. 15:26

Day After 

Ivan Mrvoš: Digitalizacija preko noći

CEO tvrtke Include donosi svoje viđenje promjena koje je donijela pandemija koronavirusa.

Ivan Mrvoš: Digitalizacija preko noći

Mladi inovator iz Solina sa svojom je pametnom klupom doslovno osvojio svijet. Iz početne inovacije nastao je rafinirani proizvod i tvrtka Include koja ima proizvodni pogon u Solinu te ured u Zagrebu. S razgranatom mrežom internacionalnih klijenata, pravi je izazov bio odgovoriti na promjene koje je donijela pandemija. Kako se Include prilagodio i što će se događati dan nakon, hoće li se neke od prisilnih promjena zadržati, razgovarali smo s Ivanom Mrvošem, osnivačem i CEO kompanije.

Kako je pandemija koronavirusa promijenila način vašeg poslovanja? Mislite li se u potpunosti vratiti na „stari način rada“ jednom kad se steknu uvjeti ili planirate preuzeti nešto od kriznog modela poslovanja?

Ne bih rekao da je virus drastično promijenio način poslovanja, ali je promijenio rad u nekim aspektima. Ured u Zagrebu smo privremeno zatvorili te kolege rade od kuće, već treći tjedan zaredom. Ured u Solinu je još uvijek otvoren, ali s određenim mjerama. Pojedini timovi poput prodajnog rade od kuće, a timovi poput Razvojnog rade u dvije smjene - jedan dan je jedan tim iz softvera i hardvera, a drugi dan preostali dio ekipe. Ograničili smo broj ljudi unutar tvrtke, opskrbili sve odjele sa svim dezinficijensima, maskama i rukavicama. Unutra tvrtke imamo i psihologa, tako da je svim zaposlenima dostupna i psihološka pomoć. Svi dodatni prodajni uredi, koje imamo u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, privremeno su zatvoreni, te smo prema tim državama privremeno zaustavili poslovna putovanja. U principu, nije se previše promijenilo za sada, ali je cijeli sustav dosta usporio i trebat će neko vrijeme da se stvari vrate u normalu. Naravno, zdravlje naših kolega nam je na prvom nam mjestu, te ih svakodnevno izvještavamo o novostima i pružamo relevantne smjernice koje izdaju državna tijela.

Tehnologija je omogućila da mnogi javni servisi, edukacija i poslovanje na neki način nastave raditi. Kako vi vidite da bi tehnologija mogla trajno promijeniti svijet nakon završetka pandemije?

Mnoge servise i usluge je ova pandemija prisilila da u samo nekoliko tjedana digitaliziraju svoje poslovanje. Upravo ovakva prilagodba, od javnog sektora do privatnog sektora, mogla bi trajno utjecati na svijet u kojem ćemo živjeti nakon što prođe ova pandemija. Mnogi su krenuli razmišljati o digitalnom poslovanju, web trgovinama, a i dostavne službe su postale puno učinkovitije. Odjednom, u Zagrebu je moguće imati dostavu isti dan. Vjerujem da će takve stvari definitivno promijeniti svijet.

Koje vrijedne tehnološke i organizacijske lekcije možemo naučiti iz ove situacije?

Rekao bih da je glavna lekcija svima kako je svijet nepredvidiv. Vjerujem da nitko nije mogao prošle godine kada je radio planove za ovu godinu, predvidjeti ovakvu pandemiju, a prisjetimo se, Zagreb je pogodio i najsnažniji potres u zadnjih 140 godina. Jednostavno, lekcija je ovdje, da svaki poduzetnik mora razmišljati i planirati najgore moguće scenarije kako bi njegova organizacija preživjela sve krizne situacije u kojima se nađe. Mi smo imali aktivne planove za krizne situacije, te nas ova pandemija nije toliko pogodila.Vezani sadržaji
Ključne riječi Ivan Mrvoš Day After Include
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->