Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.05.2017. 16:54

IT Biz Expo 2017 

Igor Kaluđer: Data science još uvijek nije science

Hrvatski podatkovni znanstvenik ukazuje zbog čega je u Hrvatskoj podatkovna analitika još uvijek slaba.

Igor Kaluđer: Data science još uvijek nije science

Na IT Biz Expo 2017 poslovnom sajmu hrvatske IT industrije u organizaciji portala IT Biz Crunch i medijske kuće VIDI, održan je forum pod nazivom Big Data – tajne skrivene u podacima koje već imate; kako predvidjeti tko će vidjeti, kliknuti, umrijeti“.

U raspravama na forumu sudjelovao je i Igor Kaluđer, podatkovni znanstvenik i COO tvrtke IN2data, koji nam je odao da je u ožujku ove godine sudjelovao na prvom Big Data hackathonu kojeg je organizirala Europska komisija, odnosno Eurostat, kao jedan od tri člana hrvatskog tima koji je odnio prvu nagradu.

Kaluđer je izjavio kako je ideja ovog hackathona bila da se vidi kako se big data izvori mogu kombinirati sa službenom statistikom. Uzeli su jedno područje koje je jedan od 10 top prioriteta Europske unije, neusklađenost između ponude i potražnje vještina unutar EU. Hackathon je trajao 3 noći i dva dana, a sudionici su dobili nekih 17 milijuna oglasa za posao, desetak milijuna životopisa koje je trebalo obraditi na regionalnoj razini EU i detektirati gdje postoje najveće neusklađenosti između ponude i potražnje. U tih 3 noći i dva dana hrvatski tim je uz pomoć clouda napravio najbolje rješenje za "policy makere" (analitičare) koji se s time bave unutar Europske komisije. Unutar projekta je napravljeno 12 interaktivnih dashboarda, a tu je bilo i puno obrade prirodnog jezika.

Igor Kaluđer:  "Današnja analitika može odgovoriti na pitanje tko će otići iz naše firme konkurenciji i tko će glasati za koju stranku, no ne može odgovoriti zašto"

Na pitanje o tome koliko je danas velika potreba za osobom koja će se u tvrtki posvetiti upravo obradom big data podataka Kaluđer je rekao da to jako varira ovisno o tome gdje se nalazite. Big data revolucija je promijenila jako puno stvari u SAD-u, gdje postoje tvrtke koje su u stanju to operativno iskoristiti. Kod nas baš i ne, jer prema njegovom osobnom iskustvu hrvatskim menadžerima prije svega nedostaje hrabrost, dok je drugi problem katastrofalno upravljanje podacima. "Dakle, mi još nismo riješili ni small data", navodi Kaluđer i dodaje kako čak i u slučaju da sve to riješite, odnosno tvrtka uloži u big data, prikupe se podaci i napravite joj analitiku, dolazi do trećeg problema s kojim udarate u zid, a on se očituje u operacionalizaciji tih modela.

IT-Biz-Expo-2017-igor-kaludjer

Kaluđer smatra da nije rješenje zaposliti u tvrtki CDO-a (chief data officera), jer čak i u slučaju da ga stavite u upravni odbor, on neće moći uvjeriti glavne menadžere da je potrebno ulagati u big data ukoliko oni i sami ne razumiju vrijednost svojih podataka."Cijela organizacija mora shvatiti vrijednost podataka", ističe Kaluđer i dodaje kako se za podatkovnog znanstvenika obično kaže da mora imati tri sposobnosti, poznavanje domene, poznavanje analitičke metodologije i poznavanje tehnologije, a on bi dodao još jednu stvar, poznavanje bihevioralne znanosti.

 "Današnja analitika može odgovoriti na pitanje tko će otići iz naše firme konkurenciji i tko će glasati za koju stranku, no ne može odgovoriti zašto", kaže Kaluđer i dodaje kako iz tog razloga podatkovna znanost danas još uvijek nije prava znanost.

Galeriju slika s IT Biz Expo konferencije možete pogledati ovdje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->