Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.02.2014. 09:47

Akvizicija 

Facebook kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara

Najveća društvena mreža želi dominirati i na tržištu mobilnih poruka.

Facebook kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara

Nekih 450 milijuna korisnika popularnog WhatsApp servisa za mobilne poruke, uskoro će u potpunosti biti na raspolaganju Facebooku, koji će za svoju najnoviju akviziciju platiti 19 milijardi dolara u novcu i dionicama. Od toga će 4 milijarde biti isplaćeno u kešu, 12 milijardi u dionicama Facebooka, te 3 milijarde u ograničenim dionicama za zaposlenike.

Aplikacija WhatsApp koja kombinira sustav društvenih mreža i tekstualnih poruka, u posljednjih je nekoliko godina postala najpopularnijim internetskim servisom tog tipa za "besplatne" poruke, te se osim za tekstualne poruke i chat koristi i kao platforma za slanje i dijeljenje slika, vijesti, videa i lokacija.

Mada se Facebook u posljednje vrijeme prilično trudio razvijati svoju aplikaciju za poruke Facebook Messenger, očito je zaključio da će se teško boriti protiv WhatsAppa čije usluge dnevno koristi više od milijun korisnika dnevno, pa je povukao najjednostavniji potez njegovom kupnjom.

Za sada nitko ne govori o tome da bi se Facebook Messenger jednog dana mogao integrirati u WhatsApp ili čak ugasiti, no Facebook tvrdi da će WhatsApp funkcionirati samostalno kao i do sada, što znači da se ne bi trebao tući s proizvodom iz "vlastitog dvorišta".

U okviru sporazuma o preuzimanju također je dogovoreno da se suosnivač WhatsAppa i CEO tvrtke Jan Koum pridruži upravnom odboru Facebooka, dok će svi suosnivači (uključujući i njega) biti nagrađeni s 3 milijarde dolara u ograničenim dionicama najveće društvene mreže.

Koum i njegovi kolege kažu kako ova akvizicija za same korisnike neće donijeti nikakve promjene u funkcioniranju WhatApp aplikacije, no baš se i ne bismo okladili u to.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->