Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.10.2023. 13:24

VIDI.EDU

FOI: Učenje kroz rad uz moderne tehnologije

Kroz niz prijediplomskih i diplomskih studijskih programa na fakultetu su kroz module integrirana aktualna područja informacijskih tehnologija 

FOI: Učenje kroz rad uz moderne tehnologije

Fakultet organizacije i informatike jedna je od najprestižnijih institucija u Hrvatskoj i nudi suvremene i relevantne studijske programe usklađene s potrebama tržišta rada. U prijevodu, na Fakultetu ćete steći znanja i vještine koji će vas pripremiti za poslove u modernoj Industriji 4.0.

Prijediplomski studiji

Najviše prepoznatljiv sveučilišni prijediplomski studijski program na FOI-ju su Informacijski i poslovni sustavi. Program se kontinuirano usavršava i revidira, ne bi li bio u potpunosti moderniziran i prilagođen potrebama suvremenog informatičara. Fakultet tako od 2020. godine studentima na trećoj godini nudi četiri nova atraktivna modula koji su prepoznati i kao poslovi budućnosti. Studenti mogu birati između modula Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre, te Analiza i dizajn poslovnih sustava.

Studenti se mogu odlučiti i za sveučilišni studijski program Ekonomika poduzetništva koji spaja ekonomske i informatičke spoznaje, koncepte i poslovne modele poduzetništva. Studenti dobivaju temeljna znanja iz ekonomskih disciplina, prava i informatike, a cilj je stvaranje stručnjaka koji mogu unaprijediti poslovne procese u organizacijama ili su spremni pokrenuti vlastiti poduzetnički pothvat.

Trogodišnji stručni studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja prilagođen je potrebama današnjih studenata i osoba koje su već u radnom odnosu i žele unaprijediti svoja znanja i vještine. Praktični dio nastave u fokusu je stručnog studija i studentima omogućuje poznavanje i razumijevanje ekonomskih metoda, metoda upravljanja organizacijom te razvoja informacijskih sustava.

DSC_5772

Diplomski i doktorski studiji

Na diplomskoj razini studija FOI nudi sveučilišni diplomski studij informatike koji ima četiri usmjerenja: Informacijsko i programsko inženjerstvo (IPI), Organizacija poslovnih sustava (OPS), Baze podataka i baze znanja (BPBZ) i Informatika u obrazovanju (IO). Na poslijediplomskoj razini studenti upisuju doktorski studij Informacijske znanosti te poslijediplomski specijalistički studij Upravljanje sigurnošću i revizijom informacijskih sustava.

nastava

U toku s razvojem tehnologije

Kao što je vidljivo po modulima ponuđenima studentima Informacijskih i poslovnih sustava, FOI u nastavnom planu i tijekom revizije studija sve više primjenjuje tehnologije poput umjetne inteligencije i strojnog učenja u različitim područjima. Primjena je vidljiva u obradi podataka, prepoznavanju uzoraka, analitici, autonomnim sustavima i drugim područjima.

Fakultet primjenjuje i IoT u razvoju aplikacija, sustava i rješenja koja uključuju senzore, bežičnu komunikaciju i analitiku podataka. Sve više kolegija u području informatike je usmjereno na upravljanje računalnim resursima (cloud computing), zatim na blockchain tehnologiju na koju se naslanjaju kriptovalute i decentralizirane aplikacije, te na biometriju i drugo.

Uz revizije prijediplomskih studija, FOI najnoviji iskorak radi na doktorskoj razini studija gdje se pokrenuo združeni doktorski studij Upravljanje digitalnim inovacijama, koji se izvodi zajednički sa zagrebačkim Ekonomskim fakultetom. Studij je jedinstven po tome što interdisciplinarno povezuje dva znanstvena polja - ekonomiju te informacijske i komunikacijske znanosti - i usmjeren je na područje inovativnih primjena informacijskih tehnologija u poslovanju.

FOI by Darko- 1920

Razvoj vještina

Na FOI-ju se posebno ističe važnost razvoja mekih vještina. Kroz seminare, radionice i suradnju s industrijom, studente se potiče na razvoj komunikacijskih i voditeljskih vještina, kritičkog razmišljanja te samostalnosti i inicijative, što ih kasnije stavlja u prednost kod poslodavaca na tržištu rada. Osim praktičnog rada, ove vještine su ključne za njihov uspjeh u stvarnom poslovnom svijetu i doprinose timskim projektima i modernim organizacijama.

Uz to, FOI je među prvim fakultetima u Hrvatskoj počeo intenzivno primjenjivati model učenja kroz rad (eng. Work Based Learning), sa ciljem da studentima pruži prilike za učenje na stvarnim problemskim zadacima, na postojećim i novim korporacijskim projektima te u modernim alatima za programiranje i razvoj različitih programskih proizvoda. Model se temelji na bogatoj suradnji s poslodavcima, pretežito iz IKT industrije.

tdk

Stručne prakse su obavezne na svim razinama studija

Nastavno na takav model učenja, primjenjuje se i stručna praksa koja je na FOI-ju obavezna na svim razinama studija, uključujući i stručnu praksu u formi job shadowinga što predstavlja novi model za njihov sveučilišni prijediplomski studij Informacijski i poslovni sustavi. Također su dostupni razni modeli učenja kroz rad, što je omogućilo velikom broju studenata da u okviru redovne nastave ili izvannastavnih aktivnosti ima priliku raditi s poslodavcima na projektima i na taj način usavršiti svoje kompetencije i pripremiti se za tržište rada.

FOI se kroz godine povezao s poslodavcima iz cijele Hrvatske, stoga ih danas samo u bazi stručne praske, koja je obavezan dio studija, ima više od 700. Dio njih uključuje se i u nastavni proces, pa tako više puta tijekom akademske godine poslodavci održavaju tematske radionice, predavanja i pitcheve. Studenti prate nastavu i kroz tzv. work based i project based learning modele rada, što im pruža simulaciju praktičnog poslovanja i mentoriranje stručnjaka iz industrije.

ispravak-500

Suradnja s drugim fakultetima

Studenti na FOI-ju imaju višestruke prilike za mobilnost zahvaljujući Erasmus plus programima, ali i drugim bilateralnim sporazumima koje FOI ima sklopljene s drugim inozemnim sveučilištima u cijelom svijetu. Uz to, sve su popularniji BIP-ovi (Blended Intensive Program), kratki programi mobilnosti koji studentima nude usavršavanje na nekom od inozemnih sveučilišta.

Osim toga, u skladu s misijom kontinuiranog podizanja kvalitete znanstveno-istraživačkog i nastavnog rada te primjene i transfera novostečenih znanja u industriju, znanstveno-istraživačka djelatnost je jedna od ključnih aktivnosti Fakulteta, sa ciljem razmjene ideja, iskustva i znanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Trenutno FOI ima oko 30-ak aktivnih međunarodnih znanstvenih i istraživačkih projekata i suradnju sa stotinjak inozemnih partnera iz industrije i sveučilišta. Njegujemo i prekooceanske odnose s američkim sveučilištima, na kojima predaju i naši nastavnici, a kamo studenti odlaze na razmjenu i ljetne škole.

Početak karijere u IKT sektoru

Među prvim fakultetima u Hrvatskoj je FOI gradio povezanost s poslodavcima i vrlo ozbiljno ih uključio u redovni proces nastave, što je ključno za pripremu studenata za uspješan početak karijere već za vrijeme studentskih dana. Samo u sustavu stručne prakse, koja je obavezna na studiju, FOI ima bazu od gotovo 700 poduzeća iz cijele Hrvatske, što znači direktno zaposlenje odmah po završetku studija za veliku većinu.

Podaci koje prikuplja FOI-jev Centar za podršku studentima i razvoj karijera od studenata posljednjih godina studija i alumni studenata FOI-ja, pokazuju da više od 60 posto studenata diplomskih studija pronalazi prvi posao upravo u poduzeću u kojem su obavili stručnu praksu. Studenti koji ne ostaju raditi u poduzeću u kojem su obavili svoju stručnu praksu najčešće se zaposle u struci unutar 3-6 mjeseci nakon završetka studija. Važno je napomenuti da izuzetno brzo karijerno napreduju i unutar poduzeća, pa tako nerijetko do pozicije menadžera uspiju napredovati unutar tri godine od zaposlenja.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->