Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.02.2013. 15:44

Morgan Stanley 

Apple dobiva godišnje milijardu dolara od Googlea

Google plaća Appleu pozamašnu svotu da njegov pretraživač bude "defaultan" na iUređajima.

Apple dobiva godišnje milijardu dolara od Googlea

Scott Davis, analitičar tvrtke Morgan Stanley napravio je kako kaže, "grubu procjenu u vezi iznosa koji svake godine Google plaća Appleu za svoj pretraživač na iOS uređajima".

Prema njegovoj procjeni, Apple svake godine u svoj džep pospremi oko milijardu dolara od Googlea, te smatra kako su u krivu oni koji misle da Google ima "deal podjele" s Appleom u vezi iOS pretraživanja po sistemu da za svaki dolar koji Google ostvari od oglašavanja na iOS uređajima Apple dobiva 75 centi.

Devitt kaže kako Apple nikada ne bi s Googleom imao takav dogovor jer je previše konfuzan i netransparentan, stoga je uvjeren da Apple od Googlea prije svega uzima naknadu "po glavi", odnosno za svaki iOS uređaj, iPhone, iPad ili iPod. Ta naknada trenutno iznosi nekih 3,2 dolara,  a analitičar smatra kako će svake godine biti sve veća, pa će do kraja desetljeća dosegnuti 4,4 dolara po komadu.

Mada brojka od milijardu dolara koliko Apple dobiva od Google nije mala, Devitt navodi kako je Apple u svojem poslovanju prošle godine ostvario čak 13 milijardi profita.

U svakom slučaju sada nam postaje jasno zbog čega Apple nije nikada direktno tužio Google zbog Androida, jer milijarda dolara godišnje bez "oranja i kopanja", uvijek pomaže u održavanju prijateljstva i tolerancije. 

Izvor: Business Insider  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam