Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Umjetna koža se sama regenerira kad se robot poreže
Članak
Objavljeno: 18.08.2017. 11:12

Sveučilište VUB 

VIDEO: Umjetna koža se sama regenerira kad se robot poreže

Znanstvenici proizveli umjetnu kožu za mekane robote koja ima svojstvo zacjeljivanja.

VIDEO: Umjetna koža se sama regenerira kad se robot poreže

Jedna od velikih prednosti koje imamo pred robotima je mogućnost zacjeljivanja rana na koži. Kada se ubodete na nešto ili porežete, ukoliko se ne radi o prevelikoj povredi, koža će vam nakon nekog vremena sama zacijeljeti i zarasti te vam u većini slučajeva neće ostati nikakav ožiljak.

Kod kože takozvanih "mekanih robota" koji se razvijaju s ciljem pomaganja ljudima u poslu ili brizi za starije i nemoćne to nije slučaj, jer svaka "rana" ostaje sve dok se ne pokrpa.

Znanstvenici Sveučilišta VUB (Vrije Universiteit Brussel), odlučili su učiniti nešto po tom pitanju pa razvijaju mekane pneumatske robote sa svojstvom samoregeneriranja, a čitav znanstveni rad su objavili u publikaciji Science Robotics.

Eend

Znanstvenici razvijaju mekane robote inspirirani mekanim ljudskim tkivom, pa je stoga njihova "koža" izrađena od elastičnih i savitljivih materijala, zahvaljujući kojima mogu pažljivo hvatati jaja, životinje, ljude, hranu i druge stvari zbog kojim svoju primjenu mogu naći u brojnim područjima poput prehrambene industrije, protetike i kirurgije.

Kako bi koža bila čim učinkovitija, znanstvenici su izumili metodu koja robotima omogućuje regeneraciju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Koža izrađena od gumiranih polimera nakon ozljeđivanja ima svojstvo povratka u prvobitni oblik, a znanstvenici su je isprobali na mekanoj hvataljci, ruci i umjetnom mišiću. Kada su kožu u laboratorijskim testovima ubadali ili rezali nožem, rezultati su se pokazali prilično zadovoljavajućim jer se stvarna ozljeda sama sanirala bez ostavljanja vidljivih tragova oštećenja, a nakon "izliječenja", prototipi su bez ikakvih problema mogli izvršavati svoje zadaće manipuliranja osjetljivim objektima.

"Osim što će biti lakši i sigurniji, roboti će biti znatno izdržljiviji i duže operativni bez potrebe za čestim popravcima", izjavio je voditelj ovog istraživanja profesor Bram Vanderborght.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam