Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.08.2017. 12:49

LUT 

Proizvodnja hrane od svjetla i struje

Proteini dobiveni ovom metodom u početku će se koristiti za prehranu životinja, a potom i ljudi.

Proizvodnja hrane od svjetla i struje

Znanstvenici finskog sveučilišta Lappeenranta University of Technology (LUT) i Istraživačkog centra VTT otkrili su način kako proizvesti hranu iz "ničega", odnosno pomoću svjetla, struje i ugljičnog dioksida. Ta hrana, odnosno jednostanični proteini mogu se proizvoditi svugdje gdje su dostupni energija iz obnovljivih izvora i svjetlost.

Cilj ovog projekta je napraviti protein koji će biti izvor hrane za prehranu domaćih životinja, no znanstvenici vjeruju da bi se jednog dana tom metodom mogla proizvesti i hrana za ljudsku prehranu.

"Dugoročno gledano, protein proizveden elektricitetom moći će se koristiti za prehranu ljudi, a mješavina koju smo izradili sadrži vrlo mnogo nutrijenata, više od 50 posto proteina i 25 posto ugljikohidrata", izjavio je Juha-Pekka Pitkänen, jedan od voitelja ovog istraživanja.

IMG_1689_edit

"Ostatak otpada na masnoće i nukleinske kiseline, a konzistnetnost finalnog proizvoda može se modificirati mijenjanjem organizama koji se koriste u proizvodnji", dodaje Pitkänen.

U trenutnoj fazi projekta potrebno je oko dva tjedna da se proizvede jedan gram proteina, pa je za industrijsku proizvodnju hrane potrebno povećati učinkovitost i brzinu, a iduća faza istraživanja će uključiti testiranje proizvoda na životinjama.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam