Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.07.2017. 14:09

MXene 

Nanomaterijal za baterije koje se napune u sekundama

Možete li zamisliti da svoj mobitel napunite u roku od par sekundi? Nova MXene tehnologija to omogućuje.

Nanomaterijal za baterije koje se napune u sekundama

Znanstvenici Sveučilišta Drexel napravili su veliki iskorak ka ultrabrzom punjenju baterija pomoću nove elektrode koju opisuju u znanstvenoj publikaciji Nature Energy.

Njihova elektroda temelji se na nanomaterijalu pod nazivom MXene koji omogućuje ekstremno brzo punjenje kemijskih baterija. Dizajn elektrode koji je kako kažu, "blizu 2D", temelji se na hidrogelu i stvara strukturu koja je ekstremno provodna, no i dalje dopušta ionima slobodno kretanje kada se baterija puni. U laboratorijskim uvjetima znanstvenici su demonstrirali punjenje MXene elektroda unutar, kako kažu, "desetak milisekundi", što znači da bi vam omogućile da u nekoliko sekundi napunite svoj mobitel ili električni automobil.

MXene-electrode-crop

Nažalost, kao što je to slučaj s brojnim drugim novim tehnološkim otkrićima, najveći izazov će biti prenijeti ovo iz laboratorija u industrijsku proizvodnju, odnosno skaliranje koje će omogućiti da se MXene nađe u baterijama naših gadgeta. Znanstvenici kažu da to možda i neće biti previše teško, posebice stoga što će tvrtke koje proizvode baterijske ćelije samo trebati uvesti nove elektrode, dok će istovremeno moći zadržati sav svoj "know-how" u tehnologiji izrade baterija.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam