Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.08.2017. 10:41

US Army Research Laboratory 

VIDEO: Instant vodik od aluminija i vode

Aluminijski nanomaterijal nas odvodi za još jedan korak bliže vodiku kao održivom izvoru energije.

VIDEO: Instant vodik od aluminija i vode

Vodik već desetljećima predstavlja veliki izazov znanstvenicima koji ga žele pretvoriti u jeftino, čisto i učinkovito pogonsko gorivo. Sami proces proizvodnje vodika je prilično jednostavan, no njegovo skladištenje i sigurnost uporabe su veliki problemi, pa još nitko nije izumio 100% sigurni sustav koji bi vam omogućio da ćete u svoj auto tankati ovaj plin i ne plašiti se da će potencijalna bomba na kojoj sjedite jednog dana eksplodirati.

Znanstvenici američke vojske iz US Army Research Laboratorija u Aberdeenu, nalaze se na dobrom putu da taj problem riješe pomoću novog nanomaterijala od aluminija. Kada se taj materijal zalije vodom, počinje odmah stvarati reakciju kojom se s učinkovitošću od 100% stvara vodik.

Proizvodnja instant vodika pomoću aluminijskog nanomaterijala

To znači da biste teoretski u svom autu mogli odvojeno uskladištiti vodu i aluminijski nanomaterijal u prahu. Kontroliranim spajanjem ta dva medija stvarao bi se vodik koji bi se pretvarao u gorivo koje bi pogonilo motor vašeg vozila, u onim količinama koje će biti potrebne za njegov rad. Drugim riječima sav vodik bi odmah mogao biti utrošen, pa nema potrebe za njegovim skladištenjem u nekakvom spremniku.

Znanstvenici koji ovo prije svega razvijaju za vojne potrebe, uspješno su demonstirali učinkovitost sustava na malom modelu tenka na daljinsko upravljanje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada ovaj sustav funkcionira u laboratorijskim uvjetima, pred znanstvenicima se nalazi još puno posla, jer između ostaloga moraju dokazati da će proizvodnja aluminijskog nanomaterijala biti isplativa na velikoj (industrijskoj) skali, a zasad nije poznato ni koliko bi povećanje proizvodnje aluminija moglo utjecati na okoliš. Oni stoga zasad više pričaju o vojnim strojevima poput dronova koji bi vodik dobiven na ovaj način mogli iskoristiti za samouništenje nakon izvršavanja misije, a ne treba zanemariti ni potencijal da se ovo iskoristi za bombe koje će biti sigurne za skladištenje sve dok se u jednom trenutku namjerno ne izazove reakcija koja će velikom brzinom proizvesti velike količine vodika i potom buuum!

No kao i u slučaju sa svim dosadašnjim otkrićima koja su nastala u vojnim laboratorijima, možda će i ovo jednog dana biti iskorišteno za obogaćivanje ljudskih života umjesto za njihovo uništavanje. Izmislilo se puno opasnijih stvari pa još uvijek živimo.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam