Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.07.2017. 13:16

Genetske modifikacije 

Još smo jedan korak bliži dizajnerskim bebama

Prvi CRISPR editirani ljudski embriji proizvedeni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Još smo jedan korak bliži dizajnerskim bebama

Kad su znanstvenici u Kini prvi demonstrirali učinkovito editiranje gena u ljudskim embrijima, mnogi njihovi kolege širom svijeta vodili su debate kreće li se to ka "dizajnerskim bebama", sumnjajući u moralnu ispravnost takve znanosti.

No sada su i američki znanstvenici odustali od moralnih dvojbi pa je jedna ekipa znanstvenika sa sveučilišta Oregon Health and Science University koristila CRISPR-Cas9 sustav koji koriste bakterije kako bi se obranile od napada virusa, a od nedavno se koristi kao metoda za precizno izrezivanje genoma na određenim točkama i omogućuje dirigirane modifikacije. Mada znanstvenici navode da će ovo editiranje ljudskih embrija biti usmjereno ka eliminiranju genskih bolesti, dalji razvoj metode mogao bi se u budućnosti koristiti doista za izradu "dizajnerskih beba" koje će biti lijepe , zdrave i pametne, a roditelji bi ih ovisno o platežnoj moći teoretski mogli naručivati s "dodatnim paketima opreme", pa bi mogli dobiti dijete nadareno za recimo glazbu, fiziku ili sport.

Obzirom da znanstvene publikacije Science i Nature nisu željele objaviti kineski znanstveni rad zbog kontroverznosti koje su ga okruživale, sada nas jako zanima kako će se ponašati u vezi američkih znanstvenika.

Shoukhrat Mitalipov, vođa tima koji je sudjelovao u ovom istraživanju za sada ne želi reći što se u genima točno editiralo, sve dok znanstveni rad ne bude objavljen.

Sigurni smo da genetsko modificiranje ljudi nitko neće moći zaustaviti kada jednom započne, a na nama će biti da odlučimo ne samo želimo li znati hoće li naša beba biti muškog ili ženskog spola, već i koje će psihofizičke predispozicije imati za uspješan, zdrav i dugovječan život. U što će se potom pretvoriti čovječanstvo teško je reći ali smo sigurni da će biti "malo manje" raznoliko.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam