Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.08.2017. 13:21

Fudan University 

Savitljive baterije na slanu vodu i suze

Kineski znanstvenici predstavili novi tip savitljivih baterija koje ne koriste toksične kemikalije.

Savitljive baterije na slanu vodu i suze

Nakon što smo nedavno vidjeli baterije koje rade na pljuvačku, znanstvenici kineskiog Sveučilišta Fudan žele omogućiti napajanje nosivim uređajima i medicinskim gadgetima pomoću jeftinih i neškodljivih savitljivih kemijskih baterija koje zasad mogu raditi na morsku vodu, a u budućnosti bi mogle koristiti i tjelesne tekućine poput suza, znoja i krvi.

Znanstveni rad objavljen u publikaciji Chem navodi da se ove ultralake baterije mogu presavinuti stotinu puta, a umjesto toksičnih kemikalija koriste neškodljive tekućine poput slane vode i otopina za rehidraciju, pa su stoga vrlo pogodne za nošenje u uređajima koji se smještaju unutar tijela poput medicinskih implantata.

Baterije rade pohranjivanjem električne energije kao kemijske energije, a sastoje se od tri osnovne komponente, dvije metalne elektrode koje provode elektricitet (jedna pozitivnog a druga negativnog naboja), između kojih je tekući elektrolit. Kada baterija napaja uređaj ioni ispuštaju svoje elektrone i potom se provode kroz "juhu" od tekućih elektrolita od jedne elektrode do druge.

Znanstvenici su eksperimentirali s nekoliko različitih vrsta otopina elektrolita, pa jedna baterija radi s natrijevim sulfatom, no učinkovita se pokazala i baterija sa slanom otopinom, odnosno s razrijeđenom slanom vodom, a u studiji navode da bi se kao elektrolitske otopine mogle koristiti i tjelesne tekućine poput krvi, suza i znoja.

Zaplačite kada vam se isprazni baterija mobitela pa će ponovno proraditi.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam