Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.03.2017. 11:25

ARM DynamIQ 

ARM procesori će imati 50 puta bolji AI

ARM-ova DynamIQ višejezgrena tehnologija u novim čipovima omogućuje znatno napredniju umjetnu inteligenciju.

ARM procesori će imati 50 puta bolji AI

Procesorska tehnologija tvrtke ARM nalazi se u brojnim uređajima koje koristimo svakodnevno, a tvrtka sada predstavlja svoje planove za naprednije AI značajke koje će uskoro donijeti njezina DynamIQ tehnologija.

Ova tehnologija predstavlja nadogradnju ARM-ove big.Little tehnologije koja je predstavljena još 2011. godine, a omogućuje višejezgrenim procesorima bolju optimizaciju u performansama i energetskoj učinkovitosti. Kada "jake" jezgre ne odrađuju teške i zahtjevne procesorske zadaće, one manje zahtjevne će prepustiti "slabijim" jezgrama koje će upravljati pozadinskim procesima dok je recimo vaš telefon na čekanju (idle). Zahvaljujući ARM big.Little tehnologiji baterije u našim telefonima traju znatno duže nego što bi to bilo bez nje, mada mnogi toga nismo svjesni jer imamo osjećaj da je energije uvijek premalo, posebice ako spadamo među "power user" korisnike koji se recimo vole igrati ili uživati u 4K filmovima.       

ARM-DynamiQ

ARM DynamIQ će također nastojati podijeliti zadaće u procesorima na različite jezgre, s time da će sada biti u prvom planu da se pojača umjetna inteligencija i strojno učenje, što su stvari koje osim u mobitelima možemo sve više očekivati u automobilima, robotima, igraćim konzolama i pametnim IoT sustavima.

ARM navodi da je tehnologija koju u procesore donosi DynamIQ specijalno dizajnirana za kombinacije rada jezgri koje će biti posvećene točno onim zadaćama koje trebaju izvršavati.

To bi moglo dovesti do layouta četverojezgrenih (1+3) i osmojezgrenih (1+7) procesora, gdje će svaka individualna jezgra imati svoje vlastite performanse i energetske značajke, a ARM tvrdi da bi to moglo u idućih 3-5 godina poboljšati umjetnu inteligenciju za čak 50 puta.

ARM-DynamiQ-4

Osim ARM-u, nova tehnologija će koristiti i drugim tvrtkama koje koriste njegovu tehnologiju, uključujući Qualcomm, Nvidiju, Samsung, Apple, pa čak i Intel.

Više detalja o ARM Dynamiq tehnologiji možete saznati ovdje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam