Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.03.2017. 12:58

Samsung QLED 

U Parizu smo isprobali Samsung QLED televizore

Samsung nas je pozvao u pariški Carrousel du Louvre gdje je održao globalno predstavljanje QLED televizora.

U Parizu smo isprobali Samsung QLED televizore

Pariški Carrousel du Louvre udomaćio je novinare cijelog svijeta na Samsungovom globalnom predstavljanju QLED linije televizora, a tu priliku nismo nikako željeli propustiti. Osim QLED modela televizora, predstavljen je i Samsungov Frame televizor koji svojim dizajnom više liči na ramu za umjetničko djelo s dodatkom Smart TV funkcionalnosti. Postavljen među druge slike na zid, pod određenim uvjetima zaista ga je teško razlikovati od uokvirenih remekdjela majstora slikarstva.

Glavna zvijezda predstavljanja je ipak bila QLED tehnologija koja sadrži tri zasebne serije Q7, Q8 i Q9. Sve tri serije sadrže 4K rezoluciju i Quantom dot tehnologiju, s podrškom za HDR10, no u nabrijanijoj Samsung verziji koja nosi nazivlje HDR10+.

Veličine variraju od 49“ do 88“, u čiji su se raspon smjestili i modeli s dijagonalama od 55“, 65“ i 75“. Dostupni su i modeli sa zakrivljenim ekranom, u Q8 i Q7 seriji. Flagship serija Q9 će pak nositi samo ravni ekran, dok će Q7 biti dostupna kao ravan i kao zakrivljen model.

QLED_Qsmart_1

Nakon iscrpne prezentacije na kojoj smo upoznati s značajkama QLED i Frame televizora, imali smo priliku iskusiti ih i sami. Krenuvši od kvalitete prikaza, bili smo oduševljeni kontrastom i osjetno povećanim rasponom boja. To je pak i očekivano budući da je iskorištena Quantum Dot tehnologija, koju smo viđali kod drugih proizvođača, no Samsung se odlučio da će ga nazvati QLED. Radi se o LCD televizoru s LED osvjetljenjem te novom generacijom Quantum dot čestica unutar sloja kristala koji daje bolju boju prolaskom svijetlosti, do (teoretski) milijardu boja.

QLED_1

Bitno je istaknuti da je Samsung već imao dvije generacije Quantum Dot televizora, no treća generacija je prva koja nosi novo QLED nazivlje. Stičemo dojam kao da Samsung pokušava pokrenuti novu kategoriju televizora, te da je Quantum Dot tehnologija dovoljno sazrjela kako bi se mogla nametnuti kao zasebni segment. QLED se i prirodno nameće kao odgovor na OLED televizore konkurencije, te prema našim procjenama iz Pariza, odgovor je veoma snažan.

No kako će QLED parirati OLED televizorima? U razgovoru s predstavnikom Samsunga na samom predstavljanju saznali smo da je svjetlina televizoraslike povećana za 25%-50%, ovisno o modelu, na oko 1500 cd/m2 do 2000 cd/m2 upareno s Ultra Black panelom koji bi trebao maksimalno suzbiti refleksije svijetlosti.

Više detalja o Samsungovom predstavljanju QLED televizora i novih tehnologija koje dolaze s njima poput QSmart i One connect box moći ćete saznati u temi idućeg broja časopisa Vidi br. 253 koji na sve kioske u zemlji stiže 30. ožujka 2017.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam