Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.03.2017. 14:23

Guetzli 

Googleov algoritam smanjuje JPEG datoteke za 35 posto

Google tvrdi da bi njegov Guetzli enkoder doslovce mogao smanjiti veličinu interneta.

Googleov algoritam smanjuje JPEG datoteke za 35 posto

Na zumiranom području od 20x24 piksela možete vidjeti mačje oko. S lijeve strane je nekompresirani original, a Guetzli (slika desno) pokazuje manje artefakata nego libjpeg (u sredini), uz manju veličinu datoteke.

Istraživači Google Researcha puno vremena provode u nastojanju da čim više skrate vrijeme učitavanja stranica i servisa. Obzirom da su slike jedan od najvećih potrošača mrežnih resursa na webu, njihovim smanjivanjem uz istovremeno održavanje kvalitete moglo bi se puno toga učiniti po tom pitanju. Stoga su prije par godina napravili format Wedp koji smanjuje slike za 10 posto, a njihov najnoviji proizvod je open-sourcealgoritam pod nazivom Guetzli, koji enkodira JPEG-ove za 35 posto manje u odnosu na postojeće formate.

U svojem blog postu Google objašnjava da je Guetzli sličan Zopfli algoritmu koji smanjuje PNG i gzip datoteke bez potrebe za kreiranjem novog formata.

Također navode da Guetzli cilja "kvantizacijsko stanje" kompresije slike u kojem se žrtvuje vizualna kvaliteta za manju veličinu, a to radi procjenjivanjem percepcije boja i "vizualnim maskiranjem"prilično bolje nego što se to obavlja postojećim metodama. Google tvrdi da bi Guetzli doslovce mogao smanjiti veličinu weba za 35%, no to ćemo teško izmjeriti.  

Mada u primjerima poput slike gore naše oko nije baš u stanju otkriti koliko dobro Guetzli odrađuje svoj posao, vjerovat ćemo Googleu na riječ. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam