Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Znanstvenici slušaju kako vaše oči razgovaraju s ušima
Članak
Objavljeno: 24.11.2023. 13:21

Duke University 

Znanstvenici slušaju kako vaše oči razgovaraju s ušima

Istraživači su otkrili da se pokreti očiju mogu dekodirati zvukovima koji nastaju u uhu, što znači da vid može utjecati na sluh.

Znanstvenici slušaju kako vaše oči razgovaraju s ušima

Koliko god djelovalo čudno, znanstvenici sada mogu točno odrediti kamo nečije oči gledaju samo slušajući njihove uši.

"Možete zapravo procijeniti kretanje očiju, položaj mete u koju će oči gledati, samo iz snimaka napravljenih mikrofonom u ušnom kanalu", rekla je dr. Jennifer Groh, viša autorica nove studije i profesorica na odjelima psihologije, neuroznanosti i neurobiologije na američkom Sveučilištu Duke iz Durhama.

Godine 2018. njezin je tim otkrio da uši proizvode suptilan, neprimjetan zvuk kada se oči pomiču. U novom izvješću objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences PNAS, Dukeov tim sada pokazuje da ovi zvukovi mogu otkriti kamo gledate, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga ovo djeluje i obrnuto. Samo znajući kamo netko gleda, Groh i njezin tim mogli su predvidjeti kako će izgledati valni oblik suptilnog zvuka uha.

Ti zvukovi, vjeruje Groh, mogu biti uzrokovani kada pokreti očiju stimuliraju mozak da steže ili mišiće srednjeg uha, koji obično pomažu prigušiti glasne zvukove, ili stanice dlake koje pomažu pojačati tihe zvukove.

Točna svrha ovih zvukova u ušima nije jasna, ali znanstveničin početni predosjećaj je da bi to moglo pomoći u izoštravanju ljudske percepcije.

"Mislimo da je ovo dio sustava koji omogućuje mozgu da uskladi gdje se nalaze prizori i zvukovi, iako se naše oči mogu pomicati dok glava i uši ne moraju", rekla je Groh.

Razumijevanje odnosa između suptilnih zvukova uha i vida moglo bi dovesti do razvoja novih kliničkih testova za sluh.

"Ako svaki dio uha pridonosi individualnim pravilima za signal bubnjića, onda bi se oni mogli koristiti kao tip kliničkog alata za procjenu koji dio anatomije u uhu ne radi", rekla je Stephanie Lovich, jedna od vodećih autorica ovog istraživanja i studentica diplomskog studija psihologije i neuroznanosti na Dukeu.

Baš kao što se zjenice oka sužavaju ili šire poput otvora blende fotoaparata kako bi se prilagodile prema tome koliko svjetlosti u njih ulazi, i uši imaju vlastiti način reguliranja sluha.

Znanstvenici su dugo mislili da ti mehanizmi za regulaciju zvuka samo pomažu u pojačavanju tihih zvukova ili prigušivanju glasnih. No Groh i njezin tim otkrili su da se ti isti mehanizmi za regulaciju zvuka također aktiviraju pokretima očiju, što sugerira da mozak obavještava uši o pokretima očiju.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Duke University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->