Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.07.2018. 13:38

Otporna bakterija 

Nova nada za otkriće života na Marsu

Bakterija koja može preživjeti u slanom antifrizu mogla bi se naći na Marsu i ledenim mjesecima sunčevog sustava.

Nova nada za otkriće života na Marsu

Međunarodni tim znanstvenika sa sveučilišta TU Berlin, Tufts University, Imperial College London i Washington State University proveo je novu studiju bakterije pod nazivom Planococcus halocryophilus koja je otkrivena u arktičkom stalno zamrznutom tlu (permafrostu). Njihovo istraživanje ukazalo je kako je bakterija izrazito otporna na hladnoću, ali i na toksične kemikalije, odnosno perklorate koji se mogu naći na Marsu. Rezultati studije upućuju da bi bakterija mogla preživjeti u uvjetima kakvi vladaju i na ledenim tijelima u Sunčevom sustavu poput Europe, Encelada i Plutona, što predstavlja veliku nadu u potrazi za životom izvan Zemlje.

Tekući oceani na tim tijelima imaju nižu točku ledišta zbog kemikalija i soli koje ih čine nekom vrstom antifriza, pa bi mikrobiološki život bio moguć samo ukoliko je u stanju preživjeti niske temperature i toksične kemikalije, a ovo istraživanje ukazuje da je to u stanju izdržati upravo navedena bakterija.

Tijekom istraživanja znanstvenici su bakteriju izlagali "koktelima" natrija, magnezija i kalcijevog klorida, ali i otopinama perklorata, kako bi ustanovili u kojim koncentracijama i pri kojim temperaturama omogućuju bakteriji preživljavanje.

"Čak ni nazočnost perklorota ne isključuje mogućnost postojanja života na Marsu", izjavio je znanstvenik Jacob Heinz s Tehničkog sveučilišta u Berlinu. "Bakterija u 10-postotnoj otopini perklorata i dalje može rasti". Marsovo površinsko tlo sadrži manje od jedan posto perklorata, a niske temperature povećavaju sposobnost preživljavanja. Znanstvenici su otkrili da je bakterija u otopini natrijevog klorida umrla nakon dva tjedna pri sobnoj temperaturi, dok joj se na 4 celzijeva stupnja preživljavanje produžilo, a ispod -15 stupnjeva gotovo sve su bakterije preživjele

Generalno gledano, što je temperatura niža, bakterije su duže preživljavale, no da bi doista mogle živjeti na Marsu trebale bi podnositi i temperaturne razlike koje variraju ljeti od 20 stupnjeva tijekom dana na ekvatoru do -70 tijekom noći, pa sve do -125 na polovima crvenog planeta. 

Mada ova studija ukazuje na zanimljive sposobnosti mogućih vanzemaljskih bakterija, Heinz kaže kako postoji velika razlika između preživljavanja i života, jer zasad nema dokaza da bi tamo mogle rasti i razmnožavati se, pa je potrebno provesti brojna nova istraživanja. Dakako, sve ovo bi postalo manje važno kada bismo na nekom stranom tijelu pronašli prave vanzemaljske živuće bakterije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam