Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.04.2011. 00:12

Globalno zatopljenje 

Zagrijavaju se mora, izumiru ribe

Postoji granica do koje se ribe mogu prilagoditi.

Zagrijavaju se mora, izumiru ribe

Morwongu, ribi koja može živjeti 100 godina prijeti izumiranje

Australski znanstvenici pratili su razvoj morwonga (nemadactylus), vrste ribe koja može živjeti do 100 godina, u Tasmanijskom moru između Australije i Novog Zelanda, gdje je zabilježeno najveće zagrijavanje morske vode u južnoj hemisferi, više od dva stupnja celzijusa za šest desetljeća. Znanstvenici su zaključili kako je to glavni razlog zbog kojeg se značajno smanjio broj morwonga.

 granica do koje se ribe mogu prilagoditi porastu temperature vrlo je niska 

Dr. Ron Thresher

Morwong ima šare na tijelu prema kojima se može utvrditi starost ribe, slično kao kod godova na drveću. Obzirom da znanstvenici posjeduju žive primjerke morwonga s početka prošlog stoljeća, usporedili su ih s današnjim i otkrili vezu između zagrijavanja mora i izumiranja vrste.

Ugrožene su i komercijalne vrste riba kojima sada, ne samo zbog izlova, već i zbog klimatskih promjena prijeti istrebljenje. Australci su zaključili da zagrijavanje morske vode povećava njezinu kiselost, što utječe na koralje koji su važni u lancu ishrane riba.

ron thresher

Ron Thresher otkrio je vezu između nestanka koralja i izumiranja riba

"Ribe bi se kao hladnokrvne životinje trebale lako prilagoditi porastu temperature", kaže znanstvenik i ekolog Ron Thresher iz Nacionalnog instituta za znanstvena i industrijska istraživanja (CSIRO). Međutim, postoji vrlo niska granica do koje to mogu učiniti.

„Otkrili smo kako se riblje vrste ne mogu tako brzo prilagoditi zagrijavanju voda u kojima žive, pa im se remeti metabolizam, što utječe na njihovo ponašanje i reprodukciju. Većina vrsta nema običaj mijenjanja staništa, stoga su osuđene na propast, dok se jata tuna, recimo, sve češće povlače južnije u hladnije vode“, kaže Thresher.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->