Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.03.2012. 16:16

MIT 

VIDEO: Kamera MIT-a vidi iza ugla

Nakon dvije godine razvoja MIT demonstrirao lasersku kameru koja omogućava pogled iza ugla.

VIDEO: Kamera MIT-a vidi iza ugla

Kada je 2010. godine Sveučilište MIT objavilo kako radi na kameri koja će omogućiti snimanje objekata koje ne vidi direktno, moramo priznati da smo bili malo sumnjičavi, no sada su prikazali prvi radni model, te objavili video (dolje), koji objašnjava funkcioniranje njihove nove tehnologije.

U osnovi sustav radi na taj način da ispaljuje rapidne femtosekundne pulseve (u jednoj sekundi ima toliko femtosekundi, koliko ima sekundi u 30.000 godina), koji su tako kratki da se mogu mjeriti u kvadrilijunima (1 s 24 nule) sekunde, prema površini koja se nalazi suprotno od objekta iza ugla koji želimo vidjeti, poput na primjer zida koji se nalazi na suprotnoj strani od vrata.

Lasersko svjetlo se odbija od zida i raspršuje, a dio tog svjetla pogađa objekt na kojem se također rasprši. Jedan dio svjetla se odbija od zida nazad i pronalazi put do senzora kamere.

To običnom senzoru kamere ne daje dovoljno svjetla, no obzirom da su femtosekundni "rafali" toliko brzi i obzirom da senzor MIT-eve kamere vrši mjerenja svakih nekoliko pikosekundi (trilijunka sekunde), može vrlo brzo prikupiti veliki broj podataka.

Pokretanjem lasera svaki puta kad ispali "rafal", svjetlo također ulazi u prostor gdje se nalazi objekt pod različitim kutovima, što pomaže u definiranju geometrije objekta koji se promatra. Na kraju, povratno svjetlo iz svih tih pulseva omogućuje kameri stvaranje kvalitetnog prikaza objekta koji se skriva iza ugla.

Ova tehnologija ima veliki broj mogućnosti primjene, a posebno bi mogla biti korisna spasilačkim službama pri traženju žrtava u ruševinama, te naravno vojsci i policiji za detektiranje osoba koje se skrivaju iza ugla.

Pored toga ovaj bi sustav mogao omogućiti automobilima budućnosti gledanje iza "mrtvih kutova". 

VIDEO - Laserska pulsna kamera MIT-a

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->