Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.07.2011. 00:39

Velika Britanija 

3D skeniranje mjesta sudara

3D lasersko skeniranje i virtualna rekonstrukcija, uštedjet će policiji i vozačima puno novaca, vremena i živaca.

3D skeniranje mjesta sudara

Engleski policajci će uskoro na mjesta prometnih nesreća donositi 3D laserski skener, što će im uštedjeti puno vremena na uviđaju, te omogućiti da se s ceste puno brže uklone razbijeni automobili, te omogući normalno kretanje prometa.

Prema važećim propisima SAD i Velike Britanije, na svakom mjestu sudara na kojem je došlo do ozljeda, mora se izvršiti složena procedura uviđaja i zabilježiti svaki detalj koji bi se kasnije mogao koristiti kao dokaz na sudu.

_53953995_scanner

Stoga u tim slučajevima policija nerijetko biva prisiljena obustaviti promet na više sati, odnosno sve dok se ne izvrši čitav uviđaj i snimanje svih fizičkih dokaza i tragova.

Bez takve detaljne policijske procedure, odvjetnici vrlo lako odbace sve optužbe protiv svojih klijenata, bez obzira na svjedoke i druge vrste dokaza.

 čitav uviđaj će trajati između 16 i 20 minuta 

Prema navodima internet portala BBC-a, u zakon Velike Britanije uskoro ulazi novi oblik vršenja uviđaja, koji će dozvoliti korištenje 3D laserskog skenera. Skener će biti pričvršćen na tronožac, te će snimiti mjesto nesreće u 360 stupnjeva, skenirati i snimati do 30 milijuna podatkovnih točaka, uz razlučivost manju od milimetra.

Svaka scena će se snimati oko 4 minute, a istražitelji će na svakom uviđaju morati snimiti 4 scene, što znači da će uviđaj biti gotov u roku od 16 do 20 minuta. Nakon uviđaja snimke će se konvertirati u 3D računalni model, omogućujući istražiteljima pogled na sve detalje, poput tragova kočenja, mrlja krvi i benzina, položaja vozila, otkinutih fragmenata i druge dokaze.

Britansko ministarstvo prometa za ovaj je sustav u startu osiguralo 3 milijuna funti (oko 25 milijuna i 300 tisuća kuna), za uvođenje 20 takvih skenera, a u početku će se koristiti samo u Engleskoj.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->