Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.11.2011. 16:46

Robo-Pauk 

Robot-pauk za pomoć unesrećenima

Njemački znanstvenici proizveli su robota-pauka koji će služiti za pomoć stradalima u katastrofama poput potresa.

Robot-pauk za pomoć unesrećenima

Dužina nogu ovog pauka iznosi samo 20 cm, znači ne radi se nekom čudovištu, već o malom robotu koji će se moći posvuda zavlačiti.

Mada na prvi pogled ovaj robot djeluje poput zločestih robota-pauka koji su nas naganjali i pokušavali ubiti u starim pucačkim video igrama, njegova namjena je potpuno druge prirode.
Znanstvenici Instituta Fraunhofer, razvili su elastičnog "paukolikog" robota s hidraulikom koji se može prilagođavati prostorima kojima se kreće, pa bi bio idealan u potrazi za postradalima, u srušenim zgradama, zatrpanim rudnicima i sličnim prostorima u koje je pristup ljudima onemogućen.
Kako navodi voditelj ovog projekta, inženjer Ralf Becker iz Instituta za proizvodnju, inženjering i automatizirane sustave IPA, "osim što je robot vrlo lagan i elastičan, on je i vrlo jednostavan za proizvodnju, jer se veliki broj njegovih dijelova može proizvesti 3D objektnim printanjem".
Becker navodi kako se 3D printanje može primijeniti na kompleksnu geometriju paukovih dijelova, unutarnje strukture i ultralake komponente, a proces se optimizira tako da rezultat može podsjećati na djela prirode.
"Možemo na primjer koristiti laserski 3D printer za proizvodnju više paukovih nogu istovremeno. S takvim modularnim pristupom, individualni dijelovi se mogu brzo spojiti. Naš robot je tako jeftin da bi ga se moglo usporediti s izradom gumenih rukavica", dodaje Becker.
Prototip ovog robota možete vidjeti na sajmu EuroMold 2011 u Frankfurtu, od 29. studenog do 2. prosinca 2011. Nadamo se kako će ga se moći vidjeti u akciji, jer nas više zanima kako se kreće, nego kako izgleda i kako se izrađuje.

Izvor: Fraunhofer

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->