Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.02.2023. 12:49

TJ-FlyingFish 

VIDEO: Dron koji se kreće zrakom i pod vodom

TJ-FlyingFish je prvi quadcopterski dron koji može letjeti i potom roniti brzinom od 2 m u sekundi.

VIDEO: Dron koji se kreće zrakom i pod vodom

Znanstvenici kineskog Sveučilišta Tongji i njihovi kolege s Sveučilišta u Hong Kongu razvili su drona pod nazivom TJ-FlyingFish koji izgleda poput običnog quadcoptera, no dolazi s dodatnom sposobnošću kretanja pod vodom.

Sastoji se od središnjeg kupolastog tijela i četiri kraka od kojih svaki na kraju ima pogonsku jedinicu (motor/propeler). Međutim, svaka pogonska jedinica uključuje poseban dvobrzinski mjenjač, ​​dok se ruka na kojoj je montirana može neovisno okretati u odnosu na ostatak drona.

TJ-FlyingFish 2

Kada je letjelica u letu, sve četiri jedinice su okrenute prema gore. Nakon što sleti na vodu, jedinice se okreću licem prema dolje, a zatim se propeleri okreću nižom brzinom, povlačeći dron ispod površine. Kako bi se kretao okomito i vodoravno nakon što je potpuno uronjen, dron prilagođava kut i potisak svake pogonske jedinice prema potrebi, a ad završi s podvodnim radom, dron se može vratiti na površinu i odletjeti, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Postojeći prototip težine od 1,63 kg može lebdjeti šest minuta s jednim punjenjem baterije ili se kretati pod vodom 40 minuta. Također se može spustiti do maksimalne dubine od 3 m i ima najveću podvodnu brzinu od 2 m u sekundi.

Profesor Ben Chen s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu kaže da je dron potpuno autonoman, ne zahtijeva "ljudsku vezu" ni u jednom trenutku svog amfibijskog putovanja, a moguće primjene tehnologije uključuju zračna/vodena istraživanja, daljinsko očitavanje i operacije potrage i spašavanja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->