Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.06.2023. 10:40

ESA 

Test Orion letjelice zvukom od 140 decibela

Europski servisni modul Artemis Orion koji će letjeti na Mjesec, prošao je intezivne testove među kojima i izloženosti zvukom.

Test Orion letjelice zvukom od 140 decibela

Svi znamo da u svemiru nema zvuka, pa kako kaže Ripley u Alienu, "nitko ne može čuti vaš vrisak", no inženjeri Europske svemirske agencije odlučili su provesti test europskog servisnog modula Artemis Orion upravo pomoću snažnog zvuka, jer prije nego što stigne u svemir, modul mora izdržati osmominutni let kroz našu atmosferu na NASA-inoj mega raketi SLS, pri čemu će zvuk i vibracije biti intenzivni.

Tijekom polijetanja Europski servisni modul bit će na vrhu 98 m visoke rakete i bit će odbačen u svemir pomoću moćnog SLS-a, a tijekom tih "8 minuta užasa" Orion čeka puno buke i vibracija, a to je simulirano postavljanjem europskog servisnog modula i adaptera modula za posadu između brojnih zvučnika postavljenih na punu snagu.

Akustični test izravnog polja imao je više od 200 zvučnika koji su proizvodili više od 140 decibela buke. Na tim razinama boravak u blizini nije siguran za ljude bez zaštite pa se većina osoblja evakuira iz operativne zgrade u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi, SAD, gdje se testiraju Mjesečevi moduli.

Svi elementi su prošli ispitivanje zvukom i krenuli na funkcionalni test kompletnog servisnog modula uz provjeru nepropusnosti opsežnih i zamršeno postavljenih vodova za gorivo. Europski servisni modul ima 8000 litara goriva u četiri spremnika koje se raspoređuje na 33 motora.

Prvi europski servisni modul nadmašio je očekivanja u misiji Artemis I, pokrećući svemirsku letjelicu Orion oko Mjeseca i natrag na testnom letu. Omogućavao je kontrolu temperature, pogon i električnu energiju za letjelicu. Za dvotjednu misiju Artemis II Europski servisni modul imat će još kritičnije zadatke jer treba opskrbljivati ​​pitkom vodom i zrakom za disanje četiri astronauta u kapsuli Orion, NASA-inog Reida Wisemana, Victora Glovera i Christinu Koch i Kanađanina Jeremy Hansen.

U lipnju ESA službeno predaje Europski servisni modul NASA-i, spreman za integraciju s kapsulom za posadu. Kako kažu u NASA-i uoči svakog lansiranja ljudi u svemir - Godspeed!

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->