Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.09.2022. 16:02

CroCube 

Prvi hrvatski satelit leti Falcon 9 raketom

Započela je crowdfunding kampanja za lansiranje prvog hrvatskog satelita u svemir iduće godine.

Prvi hrvatski satelit leti Falcon 9 raketom

U svibnju ove godine, na Adria Space konferenciji koja se održala na Institutu Ruđer Bošković, imali smo priliku dobiti ekskluzivne informacije o projektu lansiranja prvog hrvatskog satelita u svemir, koji je razvijen u suradnji tvrtke Spacemanic i udruge Adriatic Aerospace Association.

Tada nam je voditeljica projekta, Daniela Jović, Slovakinja koja već 12 godina živi u Hrvatskoj, ispričala kako je pokrenula projekt s idejom da mali CroCube CubeSat satelit samo dokaže sposobnosti i mogućnosti hrvatskog naroda da može nešto samostalno lansirati u svemir i da samim time potiče vladu i druge institucije da investiraju u svemirski sektor, što će omogućiti i svim drugim sličnim projektima da dobiju čim veću podršku kod svih institucija vlade i hrvatskih tvrtki.

dani-e1657787531626-840x536

Također smo saznali i da će projekt većim dijelom biti financiran crowdfundingom, a sada je SpaceManic objavio službeni početak kampanje na europskoj platformi za investiranje Croinvest, čiji cilj je kroz idućih 116 dana prikupiti 130.000 eura, kako bi iduće godine CroCube mogao biti lansiran u svemir SpaceX-ovom raketom Falcon 9.

Falcon 9

Inače, Daniela je direktorica prodaje i komunikacija u tvrtki Spacemanic i članica A3 te za sebe kaže da živi i diše svemir u svemu što radi. Teleskopi, amaterski radio, rakete ni sateliti joj nisu strani, a glavna joj je misija popularizirati znanost, stvoriti prilike za mlade te pomoći Hrvatskoj u stjecanju iskustva u svemirskoj industriji.

CroCube donacija

Daniela je već radila na lansiranju nekoliko satelita – VZLUSAT-2, BDSat,  Planetum-1, tako da bi se moglo reći da je već postala veterankom i po nama nudi najveću garanciju da će se prvi hrvatski satelit CroCube, doista naći u svemiru, za razliku od nekoliko ambicioznih domaćih svemirskih projekata o kojima smo već pisali, koji nikada nisu došli blizu realizacije zbog raznih razloga među kojima je najčešći bio nedostatak novca i nezainteresiranost partnera, što su Daniela i društvo sada nadišli.

CubeSat su standardizirani mali sateliti koji pružaju mogućnost personalizacije i prilagodbe slaganjem modularnih jedinica. Izrađuju se sastavljanjem gotovih komponenti dostupnih na tržištu što drastično smanjuje njihovu cijenu i vrijeme izrade u odnosu na tradicionalne satelite.

CroCube 2

Spacemanic ističe kako kockasti oblik nanosatelita savršeno odgovara našem najpoznatijem nacionalnom simbolu prepoznatljivim u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama – pa misija s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru.

CroCube je 1U CubeSat (1U = 10 cm x 10 cm x 10 cm) ukupne mase oko 1.1 kg, a čine ga sljedeći sustavi i dijelovi:

 • Računalo: Tzv. “mozak” satelita, povezuje sve podsustave, kontrolira ih i daje im upute za rad.
 • Napajanje: Sustav opskrbe energijom je glavni izvor napajanja za cijeli sustav, tzv. “srce” satelita. Sastoji se od solarnih panela i baterija, a zadužen je za upravljanje proizvodnjom, pohranom i distribucijom energije.
 • Sustav orijentacije i stabilizacije: Satelit će za orijentaciju koristiti zavojnice tvrtke Serenum Space, koje će mu pomoći kod zaokretanja i stabilizacije. Stabilizacija se vrši pomoću magnetometra i žiroskopa, koji će omogućiti djelomično manevriranje i kompenzirati rotaciju u tri osi, odnosno takozvani “detumbling”.
 • Kamera: Glavni teret satelita je UCAM-III kamera tvrtke 4D systems, koja će fotografirati površinu Zemlje s 500 km visine.
 • Sustav komunikacije: Jedan od najvažnijih podsustava satelita je radio. Njegov glavni zadatak je slanje i primanje radio signala sa zemaljske stanice putem UHF / VHF antena.
 • Deployable antenna: Antena koja se razvije van iz satelita kad satelit dođe na odredište u orbiti. Radio koristi antenu kako bi svoj signal pojačao i omogućio mu da dođe do zemaljske stanice, gdje će podaci biti obrađeni preko softvera.
Crocube dijelovi

Dobiveni podaci dijele se na 2 vrste:

 • Housekeeping podaci: Informacije o “zdravstvenom stanju” satelita, uključujući temperature pojedinih komponenta, koliko su napunjene baterije, ali isto tako i položaj satelita itd.
 • Podaci iz tereta (kamere): Fotografije.

Važan element strukture satelita je šasija koja pruža potporu i stabilnost svim ostalim podsustavima. Šasija mora izdržati stres proizvodnje, sastavljanja, testiranja i transporta. Napravljena je od aluminija a najčešće je mase manje od 0.5 kg.

CroCube će opremljen kamerom i radijskim odašiljačem fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine, a priliku za fotografiranje Hrvatske imat će 3 puta dnevno, na otprilike 12 minuta. Za vrijeme trajanja misije, svi zainteresirani građani moći će na službenoj internet stranici misije pratiti stanje i kretanje satelita, te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok satelit vrši prelet nad Hrvatskom.

CroCube će u sebi imati integriranu micro karticu, koja će sadržavati sve "boarding passove", odnosno imena i prezimena donatora, fotografije zainteresiranih građana te posebnu pločicu s ugraviranim nazivima najvećih sponzora.

2222

Važno je napomenuti da satelit neće imati nikakvih štetnih posljedica za okoliš i zemaljska istraživanja. Radi se o malenom satelitu koji ne reflektira sunčevu svjetlost i samim time ne onemogućuje astronomska opažanja sa Zemlje.

Nadalje, smješten je u LEO – nisku Zemljinu orbitu, pa će ga nakon izvjesnog vremena privući Zemljina gravitacija te će u cijelosti izgorjeti u atmosferi, ne ostavljajući za sobom nikakve krhotine i tzv. „svemirsko smeće“ koje bi ugrozilo daljnje istraživanje svemira, funkcionalnost ostalih satelita ili predstavljalo opasnost za buduće lansirne misije.

CroCube misija odvijat će se u dvije faze.
 

Faza 1 – PRIPREMA:
 

 • Organizacija tima, priprema i vođenje projekta te dizajn samog satelita.
 • Prikupljanje potrebne dokumentacije i sredstava za lansiranje satelita putem donacija i crowdfunding kampanje
 • Promocija i edukacija (konferencije, mediji, predavanja, radionice, podcasti…)
 • Organizacija zemaljske stanice
 • Proizvodnja komponenata (hardver)
 • Razvoj operacijskog sustava (softver)
 • Sastavljanje satelita
 • Testiranje rada satelita
 • Priprema lansiranja satelita

Faza 2 – LANSIRANJE:

 • Lansiranje i aktivacija sustava satelita pri dolasku na željenu orbitu
 • Stabilizacija i početak izvršavanja misije
 • Operacijska faza prikupljanja i analize telemetrijskih podataka
 • Izvještaj o uspješnosti misije
 • Obrada podataka dobivenih od CroCube satelita u godinama koje dolaze, dokle god je satelit operativan
 • Pripreme za buduće misije

Više informacija o projektu i mogućnostima uplata donacija koje se kreću već od 50 kuna (6,64 eura), možete pronaći na službenoj CroCube web stranici na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Satelit hrvatski CroCube Spacemanic
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->