Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.10.2011. 18:50

Singapur 

Povećanje kapaciteta tvrdog diska pomoću soli

Znanstvenici iz Singapura proširili su kapacitet pohrane podataka pomoću kuhinjske soli.

Povećanje kapaciteta tvrdog diska pomoću soli

Singapurski Institut za znanost, tehnologiju i istraživanje, u suradnji sa Sveučilištem u Singapuru i Data Storage institutom, objavio je kako su njihovi znanstvenici razvili proces koji može povećati gustoću snimanja podataka na tvrdi disk i do 3,3 terabita po inču, što je 6 puta više nego dosadašnja gustoća snimanja.

Teoretski gledano, ova bi tehnologija mogla dovesti do tvrdih diskova na kojima bi se moglo pohraniti više od 21 terabajta podataka.

Ovaj sustav pohrane podataka koristi apliciranje kuhinjske soli na ploče tvrdih diskova, koja omogućuje bolju vidljivost bitova, odnosno stvaranje nanostruktura koje su manje od 4,5 nanometara, bez potrebe za skupom nadogradnjom opreme, što je sustav koji podsjeća na litografiju.

Joel Yang, izumitelj ovog sustava, kaže kako sol daje znatno veći kontrast i omogućava vidljive linije koje su do sada bez soli bile zamagljene.

Yang predviđa kako će ovaj sustav pohrane bitova pomoću soli biti opće prihvaćen u računalnoj industriji do 2016. godine, te najavljuje dalji rad koji će omogućiti još veću gustoću pohrane podataka.

Eto kako je krenulo, možda će uskoro jedan od proizvođača tvrdih diskova postati Solana Pag.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













       

*/-->