Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.08.2025. 14:14

MIT 

Popijte kavu sa željezom

Nove mikročestice koje sadrže željezo ili jod mogle bi se koristiti za obogaćivanje hrane i pića.

Popijte kavu sa željezom

Američki istraživači s instituta MIT, osmislili su novi način obogaćivanja hrane i pića željezom ili jodom, koristeći male kristalne čestice. Čestice bi se mogle posipati po hrani, slično soli i dodavati osnovnim namirnicama poput kruha, ili uključivati u pića, uključujući kavu i čaj.

Diljem svijeta oko 2 milijarde ljudi pati od nedostatka željeza, što može dovesti do anemije, poremećenog razvoja mozga kod djece i povećane smrtnosti dojenčadi.

Kako bi se suočili s tim problemom, istraživači s MIT-a osmislili su novi način obogaćivanja hrane i pića željezom, koristeći male kristalne čestice. Ove čestice, poznate kao metal-organski okviri ili MOF-ovi, mogle bi se posipati po hrani, dodavati osnovnim namirnicama poput kruha ili uključivati u pića poput kave i čaja.

„Stvaramo rješenje koje se može besprijekorno dodavati osnovnim namirnicama u različitim regijama“, kaže Ana Jaklenec, glavna istraživačica na MIT-ovom Koch institutu za integrativna istraživanja raka. „Ono što se smatra osnovnom namirnicom u Senegalu nije isto kao u Indiji ili SAD-u, pa nam je cilj bio razviti nešto što ne reagira sa samom hranom. Na taj način ne moramo mijenjati formulu za svaki kontekst, može se bez kompromisa uključiti u širok raspon hrane i pića.“

Čestice dizajnirane u ovoj studiji objavljenoj u časopisu Matter mogu nositi i jod, još jedan ključni nutrijent. Čestice bi se također mogle prilagoditi za nošenje važnih minerala poput cinka, kalcija ili magnezija.

„Jako smo uzbuđeni zbog ovog novog pristupa i onoga što smatramo novom primjenom metal-organskih okvira (MOF-ova) za potencijalno unapređenje prehrane“, kaže Robert Langer, profesor na Institutu David H. Koch na MIT-u i član Koch instituta.

MOF-ovi se sastoje od atoma metala spojenih organskim molekulama zvanim ligandi kako bi se stvorila kruta struktura nalik kavezu. Ovisno o odabranoj kombinaciji metala i liganada, mogu se koristiti za širok raspon primjena.

U ovom slučaju, istraživači su osmislili MOF koji se sastoji od željeza vezanog za ligand zvan fumarna kiselina, koja se često koristi kao aditiv za hranu za poboljšanje okusa ili očuvanje hrane.

Ova struktura sprječava reakciju željeza s polifenolima, spojevima koji se obično nalaze u namirnicama poput cjelovitih žitarica i orašastih plodova, kao i kave i čaja. Kada željezo reagira s tim spojevima, ono stvara metalni polifenolni kompleks koji tijelo ne može apsorbirati.

Struktura MOF-ova im također omogućuje da ostanu stabilni sve dok ne dođu do kiselog okruženja, poput želuca, gdje se razgrađuju i oslobađaju svoj željezni teret.

Istraživači su također odlučili uključiti jod u svoju MOF česticu, koju nazivaju NuMOF. Jodirana sol pokazala se vrlo uspješnom u sprječavanju nedostatka joda, a sada se ulažu mnogi napori za stvaranje „dvostruko obogaćenih soli“ koje bi također sadržavale željezo.

U testovima stabilnosti čestica, istraživači su otkrili da NuMOF-ovi mogu izdržati dugotrajno skladištenje, visoku toplinu i vlažnost te kipuću vodu.

Tijekom ovih testova, čestice su zadržale svoju strukturu. Kada su istraživači zatim dali čestice miševima, otkrili su da su i željezo i jod postali dostupni u krvotoku unutar nekoliko sati nakon konzumacije NuMOF-a.

Istraživači sada rade na pokretanju tvrtke koja razvija kavu i druge napitke obogaćene željezom i jodom. Također se nadaju da će nastaviti raditi na dvostruko obogaćenoj soli koja bi se mogla konzumirati samostalno ili uključivati u osnovne prehrambene proizvode.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam