Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.04.2016. 17:06

SkullConduct 

Odzvanjanje u glavi kao password

Novi biometrijski sustav omogućit će vam da se doslovce logirate svojom manje ili više praznom glavom.

Odzvanjanje u glavi kao password

Opet ste zaboravilipassword za svoj račun na Steamu pa ste po 800. puta morali kliknuti na resetiranje kako bi vam poslali novi? Nije ni čudo, jer obično imate dvije opcije. Prva je da koristite jedan password na svim svojim računima za servise i društvene mreže koje koristite, te ga pojednostavite s "šifrom" tipa 1234, ili se potrudite da svaki bude drugačiji, te sastavljen od dvadesetak znakova, slova, brojki i simbola pa ste prilično sigurni. Dakako, takve passworde ćete često zaboravljati pa nisu pretjerano praktični.

Osim upisivanja passworda, ponekad vam se nude i mogućnosti logiranja otiskom prsta i dlana, skeniranjem šarenice oka, pa čak i glasom, no njemački znanstvenici iz Instituta Max Planck i njihovi kolege sa Sveučilišta u Stuttgartu i Saarlandu smatraju kako imaju bolje rješenje za passworde, a ono   se nalazi u našim glavama.

Njihov biometrijski sustav pod nazivom SkullConduct koristi zvučnu provodnost kosti lubanje, te mikrofon koji je integriran u razne nosive gadgete poput Google Glass naočala koje su koristili ovom prilikom.

Na poveznici izvora ove vijesti možete pogledati čitav znanstveni rad o ovoj metodi, a mi ćemo vam samo reći da se temelji na analiziranju karakterističnih frekvencija koje stvaraju lubanje korisnika.

Obzirom da je lubanja svake osobe drugačija po veličini, obliku i koštanoj masi, kada uređaj propusti određeni zvučni uzorak kroz nju, nazad će dobiti popratni zvuk (eho) koji nastaje odbijanjem i odzvanjanjem kroz glavu osobe.

Kada se uređaj precizno uštima, u stanju je prepoznati specifični uzorak, koji zapravo predstavlja svojevrsnu vrstu pravog passworda, te je za svaku osobu jedinstven.

Nije nam poznato je li jači password ako vam glava odzvanja jače ili slabije.    

Izvor: Perceptual

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam