Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.01.2023. 15:54

Sveučilište u Pisi 

Nova sredstva protiv komaraca štite vas 8 sati

Istraživači su razvili potencijalna nova alternativna sredstva za odbijanje komaraca.

Nova sredstva protiv komaraca štite vas 8 sati

Sprejevi, kreme, svijeće i druga sredstva protiv komaraca uobičajena su "oružja" za držanje tih krvopija dalje od vaše kože, no baš i nisu posebno uspješna.

Istraživači u Italiji razvili su nove formulacije za koje kažu da mogu trajati čak osam sati, nemaju nikakav miris i mogu se pohvaliti drugim prednostima.

Komarci nisu samo dosadni, već su i jedni od najopasnijih prijenosnika bolesti na svijetu. Najučinkovitiji repelent za kojim posežu vojska, ljubitelji kampiranja i roštilja sadrži DEET, aktivni sastojak prvi puta razvijen 1940-ih, koji blokira sposobnost komaraca i drugih insekata da nanjuše ljude.

No DEET ima svojih problema. Mnogi ljudi njegov miris doživljavaju kao jako odbojan i čini se da ga morate nanositi svako malo ili prestaje djelovati, dok u visokim koncentracijama može nadražiti kožu, oči ili pluća te oštetiti tkanine.

Istraživači sa Sveučilištau Pisi i Firenzi razvili su neke obećavajuće nove formulacije koje predstavljaju učinkovitu alternativu DEET-u. Tim je stvorio nove vrste spojeva zvanih ciklički hidroksiacetali i testirao njihova kemijska svojstva i, naravno, koliko dobro mogu odbijati komarce.

Iako je za nekoliko spojeva utvrđeno da su jednako učinkoviti kao DEET u odbijanju komaraca, neki su se pokazali daleko boljim, sprječavajući više od 95% ugriza na više od osam sati, dok je učinkovitost DEET-a počela opadati za samo dva sata.

Alternative su imale i druge prednosti. Utvrđeno je da svi imaju mnogo slabije mirise, a neki su čak i mirisali prilično ugodno. Lakše se otapaju u vodi, što može smanjiti potreban sadržaj alkohola, a svi su imali toksičnost usporedivu ili čak nižu od DEET-a, s tim da je za neke manje vjerojatno da će izazvati imunološke reakcije.

Javite nam se kad vas ugrize prvi ovogodišnji komarac pa ćemo kontaktirati talijanske znanstvenike da vidimo do kuda su dogurali.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->