Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.03.2020. 12:54

ICEYE 

VIDEO: Svemirski radar snima video kroz oblake

SAR tehnologija omogućuje snimanje videa iz svemira bez obzira na vremenske i svjetlosne uvjete.

VIDEO: Svemirski radar snima video kroz oblake

Finski satelitski operater Iceye održao je demonstraciju svoje SAR (synthetic-aperture radar) tehnologije snimanja videa iz svemira koja omogućuje snimanje površine Zemlje kroz guste oblake i maglu, pa čak i u potpunoj tami

Tehnologija za koju se koristi konstelacija od 4 Iceyeva satelita (u planu je da ih postave ukupno 18), može se koristiti za napredne analize pokreta tijekom jednog prolaska satelita, što otvara razne mogućnosti primjene u mnogim sektorima, od nadgledanja transporta robe i putnika pa sve do nadzora aktivnosti u tvornicama.

Prikupljanje SAR video podataka sa satelita izvodi se inicijalnim fokusiranjem na jednu preciznu lokaciju u trajanju od 20 sekundi ili više tijekom jednog prolaska satelita, a podaci se potom procesiraju kroz više visokorezolucijskih sličica (freameova) iz tog perioda, umjesto iz jedne sličice kako je to uobičajeno. Iceye je za to razvio tehnike koje se koriste pomoću njegovog vlastitog satelitskog hardvera i softvera za obradu podataka u kojem veliku ulogu imaju i algoritmi umjetne inteligencije.

 Za potrebe tehničke demonstracije ove tehnologije, Iceye je objavio kolekciju od 7 SAR filmova koji sadrže luku u Busanu, zračnu luku Heathrow, Las Vegas, rudnik Bingham Canyon i Tokio, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Na snimkama možete vidjeti manevriranje brodova koji se kreću u blizini luke, zrakoplove koji se kreću na pistama i kamione na cestama. Kao dodatak video filmovi prikazuju kako velike zgrade u gradovima reflektiraju radio valove iz različitih kutova snimanja kako sateliti prolaze iznad tih područja.

Svemirski radari su do sada bili ograničeni za korištenje vojsci i velikim svemirskim agencijama zbog visokih troškova povezanih s tom tehnologijom, no Iceye SAR je to znatno olakšao zahvaljujući napretku u razvoju minijaturizirane elektronike, inovacijama poput računarstva u oblaku i jeftinijem lansiranju raketa.

Tvrtka vjeruje da se ovakvim podacima za promatranje Zemlje otvaraju nova tržišta među kojima izdvajaju financijski sektor koji bi mogao koristiti radarske podatke za praćenje produktivnosti tvornica i rudnika, a za razliku od satelitskih snimki koje koriste optičke valne dužine, radar će uvijek imati pogled na svoju metu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam