Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: Idemo na asteroid vrijedan 10000 kvadrilijuna dolara
Članak
Objavljeno: 06.12.2017. 13:27

Psyche 

VIDEO: Idemo na asteroid vrijedan 10000 kvadrilijuna dolara

Asteroid 16 Psyche predstavlja ostvarenje snova budućih svemirskih rudarskih tvrtki.

VIDEO: Idemo na asteroid vrijedan 10000 kvadrilijuna dolara

NASA je odabrala i potvrdila pokretanje dviju misija istraživanja ranog sunčevog sustava,  Lucy i Psyche koje će istraživati svemirska tijela koja su nastala samo 10.000 godina nakon nastanka našeg Sunca.

Dok će misija Lucy 2021. istraživati misteriozne Jupiterove asteroide Trojance, Psyche je namijenjena istraživanju asteroida pod nazivom 16 Psyche, a u svemiru bi se trebala naći 2023. godine.

Posebno zanimljivo zvuči istraživanje asteroida 16 Psyche koji se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, a gotovo čitav je sastavljen od željeza te (kako se pretpostavlja) nikla i rijetkih metala poput zlata, platine, bakra, kobalta, iridija i renija, pa predstavlja jedinstven objekt u Sunčevom sustavu.

Lindy Elkins-Tanton, planetarna znanstvenica u NASA-i i direktorica Škole za istraživanje Zemlje i svemira na Sveučilištu Arizona State kaže da bi samo željezo koje se nalazi na asteroidu promjera od 200 km na Zemlji vrijedilo 10.000 kvadrilijuna dolara (1 kvadrilijun = jedinica s 24 nule), pa možemo reći kako 16 Psyche predstavlja ostvarenje snova svemirskih rudarskih tvrtki poput Deep Space Industriesa i Planetary Resourcesa koje žele u budućnosti zarađivati na sirovinama s asteroida, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici pretpostavljaju da je asteroid u davnoj prošlosti bio planet poput Zemlje koji je ostao bez kamenog plašta, što znači da u osnovi predstavlja metalnu jezgru velikog svemirskog tijela.  

Lindy kaže kako bi asteroid mogao zadovoljiti sve probleme s resursima metala na Zemlji zauvijek kada bi se otkrio način kako ga dovući u našu blizinu.

Obzirom na veličinu i sastav, ovo je asteroid za koji nikako ne bismo voljeli da ugrožava Zemlju, pa se nadamo da će uvijek ostati tamo gdje se sada nalazi.

16 Psyche

Neka nova istraživanja ukazuju na mogućnost da željezni asteroid sadrži i vodu, pa bi u daljoj budućnosti mogao predstavljati i svojevrsnu vodenu crpku na kojoj bi se "tankale" misije kojima ćemo jednog dana krenuti dublje u istraživanje galaksije.

"Ta voda se može koristiti za piće, ali i za izradu raketnog goriva, pa bismo dobili usputnu postaju na kojoj bismo na raspolaganju imali metal i vodu", kaže Elkins-Tanton koja se nada da će nam Psyche misija koja će koštati oko 450 milijuna dolara omogućiti pogled iza našeg planeta ka "velikom nepoznatom".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam