Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Novogodišnja posjeta najudaljenijem objektu Sunčevog sustava
Članak
Objavljeno: 31.12.2018. 13:45

NASA New Horizons 

Novogodišnja posjeta najudaljenijem objektu Sunčevog sustava

New Horizons će se najviše približiti Ultima Thule 1. siječnja 2019. u 6 sati i 33 minute po našem vremenu.

Novogodišnja posjeta najudaljenijem objektu Sunčevog sustava

Još je samo malo vremena ostalo do trenutka kada će NASA-ina svemirska letjelica New Horizons stići do objekta Ultima Thule koji se nalazi na udaljenosti od 6,4 milijardi kilometara od Zemlje. Nakon spektakularne posjete Plutonu, New Horizons će tako proučavati najudaljeniji objekt u Sunčevom sustavu, koji je ujedno i najstariji koji je ljudska rasa ikada posjetila, pa bi nam mogao otkriti neke tajne nastanka Sunčevog sustava koji je star oko 4,5 milijardi godina.

7915668-6534037-image-a-62_1546046496713

Letjelica veličine koncertnog klavira trenutno se nalazi na nekih 3,9 milijuna kilometara od Ultime Thule koja se nalazi u Kuiperovom pojasu 1,6 milijardu kilometara od Plutona. Malo iza dočeka Nove godine (u SAD-u), odnosno 1. siječnja 2019. u 6:33 po našem vremenu,  stići će na udaljenost od samo 3.500 km.

Iako ćemo prve slike vjerojatno dobiti već tijekom idućeg tjedna, zbog ogromne udaljenosti do Zemlje, svi prikupljeni podaci će nam stići tek za 20 mjeseci.

Zasad još nije sigurno je li Ultima Thule jedan objekt ili se sastoji od dva koja su možda čak i povezana "vratom". Ukoliko je jedan, procjenjuje se da ima promjer od 32 kilometra, a ukoliko se radi o blizancima, svaki bi mogao imati promjer između 15 i 20 km.

DvW41HnX4AAdFfU

Tijekom bliskog susreta New Horizons će detaljno mapirati površinu Ultime Thule, pa bismo mogli doći do novih spektakularnih snimaka jednog od najstarijih objekata Sunčevog sustava.

Mislimo da ljubiteljima svemirskih istraživanja nema bolje novogodišnje čestitke od ove, a svi ćemo dolazak New Horizonsa u blizinu Ultime Thule moći pratiti uživo putem NASA live streama na YouTubeu ovdje

Sretna vam Nova svemirska 2019. godina!

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam