Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2011. 15:57

Crvi na Marsu 

Zemaljski crvi koloniziraju Svemir

Stephen Hawking vjeruje kako je jedini spas čovječanstva kolonizacija drugih planeta. Hoćemo li je započeti s crvima?

Zemaljski crvi koloniziraju Svemir

Mikroskopski sitan C. elegans mogao bi postati prvi kolonizator jednog stranog planeta.

Znanstvenici Sveučilišta u Nottinghamu kažu kako je mikroskopski crvić Caenorhabditis elegans (C. elegans) biološki vrlo sličan čovjeku, stoga bi nam mogao pomoći pri istraživanju posljedica dugotrajnih svemirskih putovanja i boravka na stranim planetima.

Njihov znanstveni rad koji je nedavno objavljen u znanstvenoj publikaciji Interface, ukazuje na to da je C. elegans u svemiru sposoban za razmnožavanje, polaganje jajašaca, izlijeganje i normalan život, jednako kako je to u stanju na Zemlji.

Prvi svemirski eksperimenti s ovim crvićima počeli su se provoditi još 2006. godine, kada je znanstveni tim Odjela za kliničku fizologiju pod vodstvom Dr Nathaniela Szewczyka shutleom Discovery u svemir doveo 4.000 jedinki C. elegansa, na kojima je potom 3 mjeseca vršeno ispitivanje i promatranje tijekom 12 (njihovih) generacija na međunarodnoj svemirskoj postaji ISS-u.

"Mada će to mnoge začuditi, pokazalo se kako su utjecaji svemirskog boravka i uvjeti mikrogravitacije na crve djelovali potpuno isto kao na ljude", kaže Dr Szewczyk. "Imali smo priliku proučavati crve dovoljno vremena da bismo mogli ustvrditi kakve efekte bi na njih (i na astronaute), moglo prouzročiti putovanje do jednog drugog planeta. Osim što su crvi jeftina opcija za proučavanje bioloških efekata dubokog svemira na ljude, sada smo ih u stanju uzgajati i održavati na daljinu, te bismo ih bez ikakvih poteškoća mogli poslati na Mars i čitavo vrijeme monitorirati sve promjene koje se na njima događaju".

Od 2006. godine, crvi su u svemiru boravili u 4 navrata, posljednji puta 2009. godine, a objavljeni rad Dr Nathaniela Szewczyka je objedinio sve te eksperimente.

Szewczyk predlaže da se prije slanja ljudi na Mars svakako pošalje misija s crvima, koji bi, uz pomoć znanstvenika na Zemlji, tamo razvili zajednicu i predstavljali prvu kolonizaciju bića sa Zemlje na jednom stranom planetu.

Marsovci, čuvajte se, stiže invazija crva sa Zemlje!Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->