Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.06.2013. 14:57

Esperance 

Voda s Marsa bila dobra za piće

Rover Opportunity je nedavno istražio stijenu koja pruža nove dokaze da je Mars nekada obilovao vodom.

Voda s Marsa bila dobra za piće

Mada je od njegovog dolaska na Mars proteklo više od 9 godina, rover Opportunity koji crvenim planetom krstari od 25. siječnja 2004. godine, još uvijek šalje zanimljive fotografije i prikuplja zanimljive podatke koji nimalo ne zaostaju za Curiosityem.

Nedavno je Opportunity istraživao kamen koji znanstvenici nazivaju Esperance koristeći alat "strugalicu" pod nazivom RAT (rock abrasion tool), pomoću kojeg je skidao površinski materijal i potom koristio spektrometar X-zraka pod nazivom APXS kako bi identificirao kemijske elemente u kamenu.

Podaci APXS-a su ukazali na veće kompozicije aluminija i silicija, te nešto manje kalcija i željeza, u odnosu na kamenje koje je do sada analizirao tijekom devetogodišnjeg istraživanja Marsa.

Znanstvenici ovaj nalaz preliminarno interpretiraju kao dokaz da je sadržaj minerala rezultat intenzivnog djelovanja vode.

Slika koju možete vidjeti gore prikazuje područje veličine 70 centimetara širine, koja je dobivena s tri ekspozicije Oppotrunityeve panoramske kamere Pancam pomoću različitih filtera. Kako bi se bolje vidjele razlike između materijala, filteri su dodali materijalima boju.

Prema mišljenju mnogih znanstvenika koji su pregledali ove nalaze, ovo je još jedan dokaz da je Marsom prije više tisućljeća tekla voda, te kako postoji velika mogućnost da je crveni planet imao atmosferu koja je mogla generirati oblake i kišu.  

Steve Squyres sa Sveučilišta Cornell, jedan od vodećih znanstvenika projekta Opportunity na JPL-u, čak je izjavio da ova stijena ukazuje na to da bismo vodu koja je tekla Marsom bez problema mogli piti.

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->