Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.09.2013. 14:57

Kirobo 

Video: Prvi robot koji je progovorio u svemiru

Mali japanski robot svoje je prve riječi izgovorio parafrazirajući Neila Armstronga.

Video: Prvi robot koji je progovorio u svemiru

Od kako je japanski astronaut Kouichi Wakata 10. kolovoza ove godine na međunarodnu svemirsku postaju doveo svojeg malog robota Kiroboa, kojeg je izradio Tomotaka Takahashi u zajedničkoj suradnji Sveučilišta u Tokiju, Toyote, Robo Garagea i JAXA-e, svi smo očekivali kada ćemo čuti njegove prve riječi.

Ovih je dana s malim zakašnjenjem objavljen video koji prikazuje Kirobov prvi govor snimljen 21. kolovoza tijekom kojeg mali robot parafrazira čuvene riječi Neila Armstronga koje je izgovorio nakon što je prvi puta zakoračio na površinu Mjeseca 1969. godine.

Kirobo je jednostavno rekao: "21. kolovoza 2013. robot je učinio jedan mali korak unaprijed prema boljoj budućnosti za sve. Dobro jutro svima na Zemlji. Ovo je Kirobo. Ja sam prvi robot astronaut na svijetu koji govori. Drago mi je što vas vidim".

Robot je dizajniran i programiran da prepozna lice i glas astronauta Kouichija Wakate, koji će prije kraja ove godine postati prvi japanski zapovjednik ISS-a. Kirobo će između ostaloga služiti kao posrednik za komunikaciju između njega i kontrolne sobe, za slanje fotografija na Zemlju, te će bilježiti i snimati sve razgovore koje će s njim obavljati.

Mada Kirobo djeluje kao igračka (jedna od zadaća mu je zabavljanje posade), dizajniran je prije svega za potrebe testiranja glasovne komunikacije između astronauta i robota, a sve konverzacije koje zabilježi Toyota će iskoristiti za razvoj novih naprednijih modela koji će imati znatno složenije zadaće u budućim svemirskim misijama, sve dok jednog dana neki humanoidni robot ne krene sam u istraživanje dubokog svemira ili planeta na koje je ljudima preopasno ići. 

VIDEO: Kirobov prvi govorVezani sadržaji
Ključne riječi ISS Robot govor Kirobo Kouichi Wakata
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->