Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.04.2019. 10:33

EHT 

VIDEO: Tiskovna konferencija o fotografiji crne rupe

Ovo je prvi vizualni dokaz o postojanju crnih rupa i nova potvrda opće teorije relativnosti.

VIDEO: Tiskovna konferencija o fotografiji crne rupe

Više od 200 znanstvenika projekta Event Horizon Telescope (EHT), nakon višegodišnjeg rada može biti zadovoljno, jer je zahvaljujući njihovom predanom radu svijet dobio prvu fotografiju crne rupe, objekta koji je najbolje opisao Albert Einstein u Općoj teoriji relativnosti. Prema toj teoriji masa zakrivljuje prostorvrijeme, pa što veću masu neko tijelo ima, to mu je gravitacija veća.

Crne rupe se smatraju najgušćim i najmasivnijim objektima u svemiru, što znači da imaju i najveću gravitaciju te zakrivljuju prostor toliko da im čak ni svjetlost ne može pobjeći. To ujedno znači da crnu rupu zapravo ne možete vidjeti, ali je moguće vidjeti  takozvani horizont događanja, granicu iza koje se više ništa ne može otrgnuti ogromnoj gravitaciji crne rupe.

Mada se nama najbliža crna rupa nalazi u centru naše galaksije, ona je relativno mala i prilično neaktivna, pa su znanstvenici uspjeli fotografirati crnu rupu u galaksiji M87 (Messier 87) koja se nalazi na udaljenosti od čak 55 milijuna svjetlosnih godina, ali posjeduje masu koja je 6,5 milijardi puta veća od našeg Sunca i izuzetno je aktivna, pa ju je mreža teleskopa širom svijeta koja se koristila u EHT projektu uspjela fotografirati lakše nego „našu“.

crna rupa

Bolje rečeno, EHT je snimio horizont događanja koji se vidi kao jarki disk koji se stvara kada se svjetlo savija u intenzivnoj gravitaciji crne rupe.

To znači da na slici ne gledate crnu rupu, već njezinu "sjenu" i prsten svjetlosti koji okružuje horizont događanja.

Čitavu tiskovnu konferenciju EHT na kojoj ćete saznati više detalja o projektu i crnim rupama općenito, možete pogledati u ovom videu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->