Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.09.2018. 13:46

Navara Dark Sky Concept 

VIDEO: Terenac s astronomskim opservatorijem

Nissan predstavio koncept terenca s prikolicom u kojoj je teleskop na rasklapanje.

VIDEO: Terenac s astronomskim opservatorijem

Poznati proizvođač automobila Nissan, u suradnji s Europskom svemirskom agencijom ESA, razvio je konceptualni terenac pod nazivom Navara Dark Sky Concept, s idejom da se astronomima omogući mobilnost, odnosno da pravi astronomski teleskop dovedu na mračna mjesta bez svjetlosnog onečišćenja.

Automobil je opremljen Nissanovim sustavom za pomoć u vožnji ProPILOT, za koji kažu da Navaru čini najboljim pickupom za sigurnu i praktičnu vuču.

Prikolica u kojoj je smješten snažni PlaneWave teleskop ima svoje vlastito napajanje pomoću dva baterijska paketa, kojima se pogoni sustav za otvaranje krova i rasklapanje teleskopa, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Konceptualno vozilo podržava ESA-in projekt mapiranja zvijezda pomoću satelita Gaia i omogućuje astronomima promatranja svemira s teško dostupnih lokacija daleko od svjetlima obasjanih urbanih područja koja smanjuju vidljivost. Budući da je crvena svjetlost posljednja valna duljina koju ljudsko oko može upiti i smanjuje svjetlosno zagađenje, i vozilo i prikolica koriste se isključivo crvenim svjetlima kako bi se smanjile vizualne smetnje tijekom promatranja.

Modul prikolice, razvijen u suradnji s ESA-om, ima poseban sustav hlađenja koji omogućuje teleskopu da ostane stabilan i kalibriran na optimalnoj temperaturi u prijevozu do bilo koje lokacije. Nakon dolaska na lokaciju mehanizirani krov prikolice može se otvoriti kako bi se teleskop mogao usmjeriti na noćno nebo. Uporabom (primarnog) zrcala promjera 40 centimetara omogućen mu je detaljan pogled dalje od prstenova Saturna do udaljenih galaksija, maglica i supernova.

Nissan za sada još nema namjeru ovaj koncept pretvoriti u tržišni proizvod, pa će nakon Salona automobila u Hannoveru teleskop donirati.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->