Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.08.2013. 09:02

ESA 

VIDEO: Što rade astronauti sa svojim prljavim rubljem?

Što mislite, koliko često astronauti na ISS-u peru svoje prljave gaće?

VIDEO: Što rade astronauti sa svojim prljavim rubljem?

Kao što smo to već mogli vidjeti u filmovima s ISS-a, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji vode računa o svojoj higijeni, pa tako postoje procedure umivanja, kupanja, pranja zubi, pa čak i kose, no sve se to radi uz minimum potrošnje vode, koja predstavlja jednu od najdragocjenijih potrepština u svemiru. Voda je zapravo toliko dragocjena da se reciklira iz odbačene hrane, pića, kanalizacije, pa čak i iz mokraće svemirskih putnika.

Stoga nije teško zaključiti da na ISS-u ne postoji perilica rublja, pa se postavlja pitanje borave li astronauti više tjedana ili mjeseci u istim gaćama, odnosno da li ih mijenjaju, ili možda čak na neki način peru.

Članovi Europske svemirske agencije (ESA-e) su stoga odlučili napraviti malu anketu među građanima kojima su postavili pitanje što rade astronauti sa svojim prljavim rubljem.

Prava istina koju nitko od anketiranih nije pogodio je da oni zapravo nikada ne peru svoje rublje, no to ne znači da jedni drugima više mjeseci smrde u prljavim gaćama i čarapama, već se presvlače u čisto rublje, koliko im to prilike dopuštaju. Među potrepštinama kojima se ISS opskrbljuje, nalazi se i čisto rublje, pa je tako ovih dana HTV-4 koji je pristao na ISS donio i nekoliko paketa čiste donje odjeće, čemu su se astronauti posebno razveselili.

Nakon uporabe, prljavo rublje se ne vraća na Zemlju, već se odvozi opskrbnim letjelicama koje nisu dizajnirane za povratak (ruskim i japanskim) koje izgore prilikom ulaska u atmosferu, a s njima i prljave gaće, grudnjaci, tangice, majice i čarape iz svemira.

VIDEO: Koliko često astronauti peru svoje donje rublje?Vezani sadržaji
Ključne riječi ISS astronauti ESA voda rublje pranje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->