Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.02.2013. 16:41

Zenit-3SL 

VIDEO: Srušila se još jedna ruska raketa

Raketa Zenit koja je u svemir nosila američki telekomunikacijski satelit srušila se u Tihi ocean.

VIDEO: Srušila se još jedna ruska raketa

Još jedna ruska raketa je doživjela tužnu sudbinu. Raketa Zenit-3SL koja je ove subote u orbitu Zemlje trebala dovesti američki satelit Intelsat-27 koji je proizveo Boeing, nakon četrdesetak sekundi leta prestala je raditi, te se obrušila u more.

Raketu je lansirala tvrtka Sea Launch koja se nalazi u vlasništvu ruskog konzorcija i druge tvrtke čije se sjedište nalazi u Švicarskoj, a lansiranje je izvršeno s ploveće lansirne platforme južno od havajskog otočja.

Na videu dolje možete vidjeti kako se raketa nakon tridesetak sekundi leta počela lagano naginjati na jednu stranu, da bi joj se potom ubrzo ugasio prvi stupanj motora, nakon čega je u potpunom mraku započela pad prema tlu (moru). Na svu sreću nije pala niti na jedan obližnji otočić pa nije bilo nikakvih žrtava, no šteta je poprilična i poslovanje čitave tvrtke Sea Launch je dovedeno u pitanje.

U posljednje vrijeme, ruske privatne, ali i državne agencije, imaju velikih problema s lansiranjem komercijalnih raketa u svemir, ali i s izvođenjem znanstvenih misija, poput prošlogodišnje katastrofe Phobos-Grunt letjelice koja je trebala sletjeti na Marsov mjesec Phobos, no nije se odlijepila iz orbite Zemlje jer nije mogla aktivirati motor koji ju je trebao povesti prema Marsu.

Mnogi smatraju kako je pravo čudo da još nikada nije stradala niti jedna ljudska posada koja je prevožena u svemir ruskim letjelicama, te misle kako je takav slučaj samo pitanje vremena, jer u ruskim svemirskim programima očito ima previše nemara i nedovoljno kvalificiranih inženjera. 

VIDEO: Kvar rakete Zenit-3SL

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->