Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.10.2018. 13:28

HAVOC 

VIDEO: Spremite se za godišnji na Veneri

Povratku čovjeka na Mjesec i odlasku na Mars, NASA želi pridružiti projekt u oblacima Venere.

VIDEO: Spremite se za godišnji na Veneri

Često nismo svjesni da najbliži planet našoj Zemlji u Sunčevom sustavu nije Mars, već Venera, plamteće drugo tijelo od Sunca, koje na noćnom nebu uvijek sjaji najjače (poslije Mjeseca dakako).

Veneru često nazivaju zločestom blizankom Zemlje, jer na njezinom tlu ne biste dobro prošli, kako zbog velikog atmosferskog pritiska, tako i zbog temperature od 454 C, a osjećaju ugode ne bi vam pomogla ni kiša sumporne kiseline koja pada iz srebrnih oblaka.  

No dok je na površini Venere pakao, na visinama iznad 50 km od površine potpuno je druga priča, jer je temperatura ugodna i pritisak blizak onome na Zemlji, pa biste teoretski tamo mogli obitavati u tankom svemirskom odijelu koje ne mora biti pod pritiskom i nositi jednostavne boce sa zrakom za disanje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

NASA upravo na tome temelji koncept misije HAVOC (High-Altitude Venus Operational Concept) i razvija planove za konkretne misije u kojima bi na Veneru prvo poslala letjelice nalik na cepeline u kojima bi posada mogla boraviti nekoliko mjeseci iznad vrhova Venerinih oblaka, da bi na kraju sagradila ono što naziva "zračnom kolonijom s dugoročnom atmosferskom naseobinom i kolonizacijom".       

NASA ističe da bi putovanja na Veneru trajala upola kraće nego na Mars, što je veliki plus u logističkom smislu, a u "gradovima u oblacima" znanstvenici bi mogli proučavati puno toga, uključujući i mogućnost pronalaska mikrobiološkog života kakav se može naći i u visokoj atmosferi Zemlje. 

Za sada još nije poznato kada bi se HAVOC plan mogao započeti realizirati, no za očekivati je da to neće biti tako skoro. Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA oblaci cepelini Venera HAVOC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->