Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.07.2013. 10:52

Grasshopper 

VIDEO: Spektakularno uzlijetanje i slijetanje SpaceX rakete

Svemirska kompanija SpaceX izvela nešto posebno na čemu će joj zavidjeti i NASA.

VIDEO: Spektakularno uzlijetanje i slijetanje SpaceX rakete

SpaceX  je tek ovih dana objavio video testiranja njihove Grasshopper rakete koje se odvijalo 14. lipnja ove godine. U videu dolje možete vidjeti kako raketa veličine zgrade od deset katova uzlijeće pomoću potiska svojih Merlin 1D motora, da bi se odjednom gotovo zaustavila u zraku, te potom prizemljila nazad na lansirnu rampu, što djeluje kao da je netko pustio video naopako (vjerujemo da će ljubitelji teorija zavjera to odmah potvrditi).

Prvi puta od kako se Grasshopper testira, koristio je čtav set ugrađenih senzora koji su mu omogućili prizemljenje, uz pomoć takozvanih "F9-R algoritama za letenje zatvorene petlje" koji su upravljali preciznim "parkiranjem" na mjesto lansiranja.

Grasshoper je VTVL letjelica (Vertical Takeoff Vertical Landing) koja je dizajnirana za testiranje tehnologije koja bi trebala omogućiti da se rakete vraćaju na Zemlju neoštećene.

Dok većina raketa izgara u atmosferi, SpaceX rakete su dizajnirane ne samo da izdrže ulazak u atmosferu, već i da se vrate na lansirnu rampu vertikalnim slijetanjem, a ovaj test Grasshopper VTVL-a predstavlja, kako kažu, "kritični korak unaprijed ka tom cilju".

Grasshopper se sastoji od Falcon 9 rakete-tanka prvog stupnja, Merlin 1D motora, četiri čelične i aluminijske noge za slijetanje s hidraulikom, te čeličnom strukturom koja podržava čitavu konstrukciju.. 

VIDEO: Grasshopper vertikalno uzlijeće i slijeće

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->