Članak
Objavljeno: 07.06.2019. 09:24

Dugi marš 11 

VIDEO: Prvo kinesko lansiranje s mora

Kina je uspješno lansirala u svemir raketu s plutajuće platforme u Žutom moru.

VIDEO: Prvo kinesko lansiranje s mora

Kina je lansirala raketu Dugi marš 11, koja je u orbitu Zemlje dovela 7 satelita, a lansiranje je po prvi puta izvedeno s plutajuće platforme u Žutom moru, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Raketa dužine 20,8 m, promjera 2 m i težine od 58 tona satelite je dovela u orbitu od 600 km iznad Zemlje, a među njima se nalaze Bufeng-1A i B, koje je izradila Kineska akademija svemirske tehnologije i namijenila za praćenje vjetrova na moru, posebice tajfuna. U orbitu su stigli i Xiaoxiang-1-04, mali eksperimentalni komunikacijski satelit privatne tvrtke Spacety, Tianqi-3, kojeg je razvila tvrtka Guodian Gaoke, kao i dva Tianxiang Ka-band komunikacijska testna satelita koja je izradila tvrtka China Electronic Technology Group.

I na kraju, u svemir je stigao i prvi optički satelit visoke rezolucije tvrtke Changguang Satellite Technology Co., komercijalnog spinoffa državnog Instituta za optiku, finu mehaniku i fiziku koji se nalazi unutar Kineske akademije znanosti.

Ovo je bilo prvo lansiranje s mora u svijetu nakon 2014. godine, koje je izvela multinacionalna tvrtka Sea Launch koja je od 1999. godine s plutajućih platformi uspješno lansirala 32 Zenit-3S rakete. SpaceX plutajuće platforme koristi za vertikalna slijetanja raketnih boostera, no Kina za sada još nema konkretnih planova za to.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->