Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.11.2019. 10:47

BRUIE 

VIDEO: Podvodni rover za Jupiterov mjesec je na Antarktici

NASA-in robotski rover za Enkelad provodi testove ispod debelog leda na Južnom polu.

VIDEO: Podvodni rover za Jupiterov mjesec je na Antarktici

Inženjeri NASA-e su nakon višegodišnjeg razvoja doveli svoj robotski rover pod nazivom "Buoyant Rover for Under-Ice Exploration" ili BRUIE na Antarktiku kako bi ga testirali ispod debelog sloja leda. To područje odabrano je zbog toga jer od svih mjesta na Zemlji najviše podsjeća na okoliš Jupiterovog mjeseca Enkelada, kao i drugog ledenog svijeta Europe. Ta dva mjeseca predstavljaju najintrigantnija mjesta u Sunčevom sustavu jer bi zbog nazočnosti velikih količina vode u podzemnim oceanima mogli sadržavati neke oblike organskog života.

Znanstvenici kažu da na Antarktici mogu istraživati "susret vode i debelog leda", kako bi proučili kemiju leda koja pomaže u razvoju života, a to će jednog dana biti od velike važnosti za istraživanja Jupiterovih ledenih svjetova.

BRUIE_20191118b-16

Testovi će se provoditi u australskoj istraživačkoj postaji Casey i na obalama Antarktike, gdje će BRUIE provesti više mjeseci u oceanu i jezerima u unutrašnjosti.

BRUIE će nositi razne instrumente, uključujući dvije kamere i alate za mjerenje saliniteta, temperature, pritiska vode i razina kisika. Znanstvenici se nadaju da će na Antarktici pronaći drugačije mikrobe u odnosu na one koji se mogu pronaći na drugim mjestima na Zemlji, jer na Jupiterovim mjesecima treba također očekivati potpuno drugačiji oblik organskog života od onog kakav poznajemo.

Rover je prije odlaska na Antarktiku uspješno testiran u jezerima na područjima permafrosta na Aljasci, pa možete vidjeti kako funkcionira u ovom videu.

 Vezani sadržaji
Ključne riječi Antarktika led NASA Europa Enkelad BRUIE
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->