Članak
Objavljeno: 04.11.2019. 11:10

NASA 

VIDEO: Pekač keksa stiže na ISS

Astronautima će se pružiti mogućnost da si u svemiru peku kekse.

VIDEO: Pekač keksa stiže na ISS

U svemir je uspješno lansirana Northrop Grummanova Antares raketa koja je ka Međunarodnoj svemirskoj postaji povela Cygnus kapsulu koja na ISS dovodi namirnice, razne potrepštine i nove znanstvene eksperimente.

Neki od novih eksperimenata koje će provoditi astronauti uključuju upravljanje roverima na Zemlji iz svemira, uređaj za recikliranje polimera koji bi trebao omogućiti proizvodnju "filamenta" koji će se koristiti za 3D printanje korisnih predmeta, zaštitni AstroRad prsluk koji je dizajniran za smanjenje utjecaja zračenja na astronaute, NanoRacks-Craig-X FTP platformu za provođenje istraživanje 3D printanih kompozita od ugljičnih vlakana za potrebe tvrtke Automobili Lamborghini i Houston Methodist Research Instituta, no po nama je najčudniji eksperiment "svemirska kuhinja" ili svemirska pećnica, odnosno Zero-G Oven, neka mješavina pekača i tostera koji će služiti za istraživanje transfera topline i procesa pečenja hrane u uvjetima mikrogravitacije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Astronauti će pomoću njega peći kekse na temperaturi od 363,3 stupnja Celzijevih. Tijesto za kekse je osigurao lanac hotela Hilton DoubleTree, a ideja eksperimenta je učiniti dugotrajni boravak u svemiru još ugodnijim.  

U kapsuli se nalazi i oprema potrebna za popravak ključnih komponenti detektora čestica AMS-02 (Alpha Magnetic Spectrometer) čija glavna uloga je potraga za tamnom tvari.

Ukoliko se Zero-G Oven pokaže uspješnim u pečenju keksa vjerujemo da će si astronauti u svemiru ubrzo peći ćevape, odojka i janjetinu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->