Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.08.2019. 11:07

Giant Magellan Telescope 

VIDEO: Novi iskorak za najveći teleskop na svijetu

Teleskop će omogućiti dobivanje slike 10 puta čišće od Hubble Space Teleskopa.

VIDEO: Novi iskorak za najveći teleskop na svijetu

Najveći teleskop na svijetu Giant Magellan Telescope (GMT) koji će biti postavljen u Las Campanas opservatoriju u Čileu, zajednički grade Brazil, Koreja i SAD. Teleskop bi nam trebao otkriti brojne tajne svemira jer će donijeti 10 puta čišću sliku od Hubble Space Teleskopa i omogućiti astronomima da prikupe znatno više svjetla od bilo kojeg drugog teleskopa i gledaju svemir u najvećim rezolucijama do sada, no njegova izgradnja je vrlo kompleksan i zahtjevan posao, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Izgradnja telskopa je započela 2012. godine, a tim koji ga izgrađuje upravo je objavio da je dovršio izradu drugog od sedam primarnih segmenata ogledala, što predstavlja veliki iskorak prema njegovom dovršetku koji je bio planiran za 2023. godinu, no zbog vrlo zahtjevnog posla neće biti u funkciji prije 2027.

GMT

Jedan od glavnih razloga kašnjenja izrade leži u ogledalima. Svaki primarni segment je zakrivljen do preciznog oblika i ispoliran unutar valne dužine svjetla oko jednog milijuntog dijela inča. Za izradu drugog segmenta trebalo je punih 7 godina, no tijekom njegove izrade Sveučilište u Arizoni je razvilo tehnologiju kojom se ubrzava poliranje, pa GMT tim vjeruje da će tom tehnikom znatno ubrzati razvoj budućih segmenata.

Više detalja o GMT-u i njegovoj izgradnji potražite na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->