Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.12.2014. 21:35

XCOR Aerospace 

VIDEO: Lynx letjelica sve bliže svemiru

Letjelica koja uzlijeće s piste poput aviona mogla bi prestići Virgin Galactic u svemirskom turizmu.

VIDEO: Lynx letjelica sve bliže svemiru

Nakon nesreće Virgin Galacticove letjelice SpaceShipTwo koja je eksplodirala i u smrt povela jednog pilota u studenom ove godine, svima je jasno da će Richardu Bransonu i ekipi biti jako teško započeti s turističkim suborbitalnim letovima tijekom 2015. godine, jer je potrebno načiniti obilje testova, pronaći i otkloniti uzrok kvara, te provesti nove probne letove.

Stoga postoji mogućnost da prve turiste u svemir vodi tvrtka XCOR Aerospace svojom letjelicom Lynx, čiji suborbitalni turistički letovi su planirani za 2016. godinu. Za razliku od svih drugih svemirskih letjelica, Lynx do svemira ne dolazi pomoću raketa nosača, niti ga do određene visine prevozi zrakoplov kao što je to u slučaju s Virgin Galacticovom letjelicom, već uzlijeće samostalno s piste poput zrakoplova, te se snagom vlastitog raketnog motora upućuje na visinu od 100 km, koja se smatra granicom svemira, a potom svoja dva putnika spušta na zemlju i sve to za 95.000 dolara, koliko će koštati jedna karta za let.

13-09-16_lynx_ground_v03-without-logos

Ovih je dana XCOR Aerospace objavio kako je napravio još jedan veliki korak koji će ih približiti svemiru, jer je na trup letjelice uspješno spojio ramenjače, odnosno osnovni dio konstrukcije krila, na koju se prenose aerodinamičke sile koje nastaju tijekom kretanja po zemlji i u letu, moment savijanja (pozitivni i negativni), tangencijalni moment savijanja, tangencijalna sila, moment uvijanja i vibracijska opterećenja.

Nakon što su ramenjače instalirane na čitavoj strukturi, inženjeri su ih testirali simuliranjem sile od 6 G koja nastaje pri ulasku u atmosferu, dok je u kabini istovremeno stvoren pritisak od 11 PSI (75,842 kPa).

11-07-11_lynx_telescope

Nakon što je struktura letjelice uspješno prošla sve testove, inženjeri su otišli na blagdane, te će početkom iduće godine nastaviti s daljim radom.

Ako tijekom 2015. godine naprave sve ostale testove prema planu, uključujući i probne letove, 2016. godine će ponijeti prvog putnika u svemir. Svaki let će ukupno trajati između 30 i 50 minuta, a XCOR planira 4 leta dnevno, te je do sada već prodao više od 200 karata.

lynx_Mk-II-flight-profile_v09

Od paljenja motora do uzlijetanja potrebno je samo 15 sekundi, a nakon 50 sekundi leta letjelica dolazi na nadzvučnu brzinu od 4 Macha, te se uzdiže gotovo vertikalno, sve dok ne dosegne visinu od 100 km. Nakon što će provesti 4,6 minuta u uvjetima mikrogravitacije i omogućiti putniku veličanstven pogled na Zemlju, pilot će letjelicu početi spuštati prema Zemlji, te će sletjeti na istu pistu s koje je poletjela. 

Izvor: XCOR Aerospace 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->