Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.02.2020. 18:11

SuperCam 

VIDEO: Laserski top koji će pucati na Marsu

NASA-in rover koji ove godine kreće na Mjesec biti će naoružan laserom koji može vaporizirati stijene.

VIDEO: Laserski top koji će pucati na Marsu

U lipnju ove godine u svemir će biti lansiran NASA-in Mars 2020 rover, koji bi na površinu crvenog planeta trebao sletjeti u veljači 2021. godine.

Osnovna svrha ove misije je potraga za životom na Marsu, postojećim ili fosilnim iz davne prošlosti, pa su rover s tim ciljem opremili i adekvatnim instrumentima.

Među njima je laserski "top" koji može vaporizirati stijene na 6 metara udaljenosti za potrebe pronalaženja određenih elemenata koji ukazuju na znakove života.

Laser će pucati u stijene kratkim pulsovima, a rezultate koji će se analizirati će bilježiti kamera i mikrofon, kao što možete vidjeti u ovom videu.   

Ova tehnologija pod nazivom SuperCam je smještena na robotski jarbol rovera, a laserske zrake će zagrijavati mete na 10.000 C što je dovoljno da se čvrsta stijena pretvori u plazmu koja se može snimati kamerom za dalju analizu.

Instrument bi trebao pomoći u pronalaženju minerala do kojih se ne može doći robotskom rukom, a mete će tražiti umjetna inteligencija koja će omogućiti roveru samostalno istraživanje u trenucima kada neće biti dostupan za upravljanje znanstvenicima na Zemlji.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mars laser rover SuperCam
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->