Članak
Objavljeno: 23.06.2019. 12:34

Blue Origin 

VIDEO: Bezos želi gradove u svemiru

CEO Amazona smatra da je bolje graditi u svemiru gradove s umjetnom gravitacijom nego kolonizirati planete.

VIDEO: Bezos želi gradove u svemiru

Šef Amazona i najbogatiji čovjek na Zemlji Jeff Bezos nedavno je predstavio višekratno iskoristivi lander Blue Moon koji će prevoziti astronaute iz orbitalne postaje na Mjesec i nazad. Osim toga velikog landera koji može prevoziti rovere, robote, građevinske strojeve i ljude, Bezos je predstavio i svoju viziju ljudske kolonizacije Sunčevog sustava koja se oslanja na ideju njegovog profesora s Princetona fizičara Gerarda K. O’Neilla, koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća izradio koncept velikih cilindričnih svemirskih postaja.

O’Neill koncept

Slično kao u O’Neillovom konceptu Bezos je zamislio postaje duljine više kilometara koje bi se okretale i stvarale umjetnu gravitaciju, a u njima bi se mogli nalaziti čitavi gradovi, agrikulturne površine, pa čak i nacionalni parkovi.

Blue Origin koncept 2

Ta ideja o kojoj je pisao i Clark u romanu Susret s Ramom mogla se nedavno vidjeti i u filmu Elysium, a kako bi takve postaje funkcionirale i izgledale možete vidjeti u ovom videu.

Bezos smatra da je za kolonizaciju Sunčevog sustava i ekspanziju bilijuna ljudi u svemiru puno bolje ići u tom smjeru nego kolonizirati Mjesec i potencijalno nastanjive planete jer su ta svemirska tijela manja od Zemlje i imaju puno manju gravitaciju.

Blue Origin koncept 4

Taj problem ne bi riješilo nikakvo teraformiranje, jer ljudska fiziologija jednostavno nije prilagođena uvjetima niske gravitacije.

Blue Origin koncept

Stoga bi cilindrične postaje s gravitacijom koja je ista kao na Zemlji po njemu bile puno bolje rješenje. Dakako, Bezos je svjestan da gradnja takvih naseobina s tehnološke strane neće biti moguća još dugo vremena, ali vjeruje da je to najbolji put kojim čovječanstvo treba stremiti ukoliko želi postati "svemirska nacija".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->