Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.10.2013. 16:39

NASA 

U Orionu prvi puta uključeno računalo

NASA kaže kako je ovo veliki korak u razvoju letjelice za istraživanje dubokog svemira.

U Orionu prvi puta uključeno računalo

NASA je prikazala prve slike svoje Orion letjelice u kojoj je napokon "došlo svjetlo". Naime, njihovi inženjeri su završili s kompletnim ožičenjem letjelice, odnosno s montažom električnih instalacija i elektroničkih komponenti, kao i s instalacijom računalnog sustava, pa je stoga po prvi puta provjereno kako različiti elementi reagiraju kada se uključe.

U modul za posadu ugrađen je i sustav avionike, te je prošli tjedan provedena čitava serija testova u Kennedy Space centru na Floridi.

Prvi podaci ukazuju da je računalo koje služi za upravljanje Orionom radilo bez greške, kao i inovativni sustavi za distribuciju energije koji posjeduju potpuno novu mrežnu tehnologiju.

Svi sustavi avionike će se prvi puta testirati u letu u jesen 2014. godine, kada će započeti misija lansiranja u svemir pod nazivom Exploration Flight Test-1 (EFT-1).

Visoki NASA-in dužnosnik i zamjenik šefa odjela za razvoj istraživačkih sustava Dan Dumbacher, izjavio je kako će Orion odvesti ljude dalje u svemir nego što su ikada bili, a u ovom trenutku cilj misije je prva posjeta čovjeka asteroidu, te potom eventualno Marsu.

Orion 2

"Niti jedna postojeća svemirska letjelica nije to u stanju izvesti, no Orion će moći", izjavio je samouvjereni Dumbacher.

Iskreno rečeno, Orion nam se baš ne čini kao prostor u kojem bi astronauti mogli boraviti više mjeseci u komadu tijekom leta do Marsa, pa bismo prije rekli da će njegova misija biti prijevoz ljudi na ISS i eventualno Mjesec, kako se počelo komunicirati kada je prije nekoliko godine predstavljena misija Constellation u okviru koje je i Orion model za posadu.     

Izvor: NASAVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->