Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.07.2020. 10:26

ASTHROS 

Stratosferski balon veličine nogometnog igrališta

NASA lansira ogromni balon s naprednim teleskopom za promatranje valnih dužina koje nisu vidljive s tla.

Stratosferski balon veličine nogometnog igrališta

NASA za 2023. godinu planira lansiranje "letjelice" za proučavanje svemira koja neće napustiti Zemljinu atmosferu. Konkretno se radi o projektu ASTHROS, koji bi ogromnim balonom na helij promjera od 150 metara na visinu od 40 km trebao dovesti napredni 2,5-metarski teleskop.

Cilj ovog projekta kojim upravlja NASA Jet Propulsion laboratorij je proučavanje dalekog infracrvenog svjetla, odnosno valnih dužina daleko većih od onih vidljivih ljudskom oku. Balon koji će poletjeti s južnog pola u zraku će provesti tri tjedna i proučavati valne dužine koje su blokirane Zemljinom atmosferom.

ASTHROS će mjeriti kretanje i brzinu plinova oko novoformiranih zvijezda, pri čemu će posebno biti usmjeren u dvije regije Mliječne staze i tražiti nazočnost dvije specifične vrsta atoma dušikovih iona, odnosno atoma koji su izgubili ponešto elektrona.

Carina-Nebula-Survey-Reveals-Details-of-Star-Formation

Ti ioni mogu otkriti mjesta na kojima su vjetrovi s masivnih zvijezda i eksplozija supernova preoblikovali oblake plinova u tim regijama u kojima se formiraju zvijezde.

ASTHROS bi treba napraviti prve detaljne mape gustoće, brzine i kretanja plina u tim regijama kako bi se vidjelo kako novoformirani giganti utječu na taj drevni materijal, što će dovesti do važnih informacija za poboljšavanje računalnih simulacija u evoluciji galaksija.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Teleskop balon ASTHROS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->